open-navfaktor-logo
search
Raste potražnja
Njemačkoj trenutno nedostaje 1,36 miliona radnika
Potražnja za radnicima opada u metalurškoj branši, dok je u građevini u daljnjem porastu i trenutno se traži oko147.000 radnika, što je dosadašnji rekord
13.11.2019. u 10:15
get url
text

Njemačkoj trenutno nedostaje 1,36 miliona radnika, što je manje nego u drugom kvartalu ove godine, ali za 120.000 više nego u istom razdoblju prošle godine, objavio je u Savezni ured za zapošljavanje u Nuernbergu.

- Iako trenutno traje proces otpuštanja radnika kod nekoliko zvučnih velikih poslodavaca, potražnja za radnicima u manjim i srednjim poduzećima je u porastu – rekao je Alexander Kubs iz Instituta za istraživanje tržišta rada, koji djeluje pri Saveznom uredu za zapošljavanje.

On je dodao kako se 1,18 od 1,36 miliona otvorenih radnih mjesta nalazi u preduzećima koje zapošljavaju manje od 250 radnika. Kubs je primijetio da potražnja za radnicima opada u metalurškoj branši, dok je u građevini u daljnjem porastu i trenutno se traži oko147.000 radnika, što je dosadašnji rekord, ističe Kubs.

Potražnja je također i dalje velika u trgovini i uslužnim djelatnostima. U Njemačku se posljednjih godina ponovno povećala radna migracija, pri čemu prednjače nove članice Evropske unije poput Rumunije Bugarske i Hrvatske.

Sljedeće godine stupa na snagu i Zakon o useljavanju stručne radne snage koji će olakšati useljavanje stručnjaka izvan granica EU-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.