open-navfaktor-logo
search
Novo Sarajevo
Noć istraživača na Vilsonom šetalištu
Na manifestaciji posjetiocima će biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja, kroz  eksperimente, predavanja i igre, te radionice i izložbe
26.09.2018. u 13:03
get url
text

Povodom sedme po redu Evropske noći istraživača u BiH održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program manifestacije namijenjene promociji naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o utjecaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Na press konferenciji Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo, izrazio je zadovoljstvo što je ova manifestacija koju je Općina Novo Sarajevo podržala prije sedam godina postala tradicija i svake godine sve uspješnija po broju učesnika. Zahvaljujući brojnim kvalitetnim sadržajima koje nudi, manifestacija privlači veliki broj mladih ljudi, a posebno djece, koja na ovaj način dobijaju priliku da se upoznaju i zainteresuju za nauku i istraživanja, istakao je načelnik Koldžo, te pozvao sugrađane da petak, 28. septembra rezervišu za Noć istraživača.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod sloganom "Let’s STEAM! Stvarajmo nove prilike", a posjetiocima će biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja, kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te radionice i izložbe.

Manifestacija je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije, a od 2014. godine Noć istraživača je postala "Evropska noć istraživača" pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020. Prošle, 2017. godine, sadržaje manifestacije u Bosni i Hercegovini je posjetilo oko 20.000 posjetilaca u šest gradova, tokom trajanja Noći istraživača.

Manifestacija 28. septembra održat će se na Vilsonovom šetalištu sa početkom od 17 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.