Novo Sarajevo

Noć istraživača na Vilsonom šetalištu

Objavljeno: 26.09.2018. u 13:03

Na manifestaciji posjetiocima će biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja, kroz  eksperimente, predavanja i igre, te radionice i izložbe

Povodom sedme po redu Evropske noći istraživača u BiH održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program manifestacije namijenjene promociji naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o utjecaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Na press konferenciji Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo, izrazio je zadovoljstvo što je ova manifestacija koju je Općina Novo Sarajevo podržala prije sedam godina postala tradicija i svake godine sve uspješnija po broju učesnika. Zahvaljujući brojnim kvalitetnim sadržajima koje nudi, manifestacija privlači veliki broj mladih ljudi, a posebno djece, koja na ovaj način dobijaju priliku da se upoznaju i zainteresuju za nauku i istraživanja, istakao je načelnik Koldžo, te pozvao sugrađane da petak, 28. septembra rezervišu za Noć istraživača.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod sloganom "Let’s STEAM! Stvarajmo nove prilike", a posjetiocima će biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja, kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te radionice i izložbe.

Manifestacija je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije, a od 2014. godine Noć istraživača je postala "Evropska noć istraživača" pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020. Prošle, 2017. godine, sadržaje manifestacije u Bosni i Hercegovini je posjetilo oko 20.000 posjetilaca u šest gradova, tokom trajanja Noći istraživača.

Manifestacija 28. septembra održat će se na Vilsonovom šetalištu sa početkom od 17 sati.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije