Diplomatija

Norveški diplomat Pedersen veliki favorit za budućeg izaslanika UN-a za Siriju

Objavljeno: 31.10.2018. u 08:56

Neimenovani diplomatski izvor saopćio je kako je dosadašnjeg norveškog ambasadora u Pekingu Pedersena kandidirao lično generalni sekretar UN-a Antonio Guterres

Geir Pedersen FOTO: TWITTER

Norveški diplomat Geir O. Pedersen ima podršku u Vijeću sigurnosti i veliki je favorit na izborima za specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Siriju, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani diplomatski izvor saopćio je kako je dosadašnjeg norveškog ambasadora u Pekingu Pedersena kandidirao lično generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Njegovo imenovanje podržavaju sve stalne članice u Vijeću sigurnosti, a posebno zadovoljstvo izrazila je ruska delegacija.

Članice Vijeća sigurnosti u narednim danima će i zvanično glasati za imenovanje, a u slučaju da se potvrdi preliminarna podrška, Pedersen će biti četvrti izaslanik UN-a za Siriju od početka rata u toj zemlji.

Pedersen je ranije obnašao i funkciju stalnog ambasadora Norveške u Ujedinjenim nacijama, a bio je jedan od rukovodilaca i UN-ove misije u Libanu.

Pozivajući se na diplomatske izvore, mediji su ranije objavili da je jedan od kandidata za budućeg specijalnog izaslanika UN-a za Siriju i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić.

Aktuelni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura najavio je da će krajem ovog mjesta odstupiti s funkcije na kojoj je bio protekle četiri godine. Prije njega na toj funkciji bili su Lahdar Brahimi i Kofi Annan.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije