open-navfaktor-logo
search
Advokatska komora
Notari u FBiH više nemaju zakonskog osnova za obavezno sačinjavanje notarske isprave
Notari više nemaju zakonskog osnova za obavezno sačinjavanje notarske isprave jer, između ostalog, te isprave ne mogu biti provodive u zemljišnim knjigama, istaknuto je u saopćenju za javnost ovlaštenog punomoćnika Advokatske komore FBiH.
14.09.2022. u 19:12
get url
text

VEZANI TEKST - Kurtović: Notari iako ne mogu izrađivati notarski obrađene isprave, to i dalje rade

Nakon što je Ustavni sud FBiH ranije donio presude u odnosu na Zakon o notarima, koje su obuhvatile i odredbe pet drugih zakona, te odluke su, ističu, zanemarili redovni sudovi budući da, iako su sve odredbe tih zakona stavljene van snage, redovni sudovi notarski obrađenu ispravu cijene kao zakonitu te provode uknjižbu prava vlasništva, hipoteka i drugih stvarnih prava, vrše registraciju firmi... 

No Ustavni sud FBiH je, po zahtjevu Vrhovnog suda FBiH, dao svoje tumačenje, a o odluci Ustavnog suda organi Advokatske komore su danas uputili saopćenje za javnost. 

Ustavni sud je istakao da su njegove odluke konačne i obavezujuće, te da se u postupcima pred redovnim sudovima koji nisu okončani, bez obzira u kojoj su fazi sudskog postupka, ima primijeniti objavljena odluka Ustavnog suda. 

U nastavku je kompletno saopćenje za javnost.

Saopćenje Advokatske komore

Advokatska komora FBIH

Advokatska komra FBiH

Advokatska komora FBiH

Advokatska komora FBiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.