open-navfaktor-logo
search
Bjelave
Nova godina u Domu za djecu bez roditelja: "Moja želja je da roditelji ozdrave i da živim s njima"
Plesat ćemo, družiti se sa ostalim prijateljima, jesti slatkiše. Moja novogodišnja želja je da u narednoj godini budem uspješnija, bolja učenica i trudit ću se da to i ispunim, kaže Anesa
30.12.2019. u 17:57
get url
text
Dom Bjelave
Dom Bjelave

U Kantonalnoj javnoj ustanovi Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Sarajevu boravi 97 djece.

Kao i svi drugi i oni se raduju novogodišnjim praznicima, a naročito paketićima. Ove godine su ih, kako kažu, zahvaljujući dobrim ljudima, dobili jako puno, ali sve što dobiju rado dijele sa svojim drugarima.

Nađa je odlična učenica, koja za svoje uspjehe dobija i pohvale. U Dom je smještena još kao beba jer njeni roditelji zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja nisu mogli brinuti o njoj.

- Lijepo mi je ovdje. Dobili smo paketiće, puno slatkiša, kape, šalove, sveske. Ja sam imala posebnu želju, da imam mobitel i ispunila mi se. Skupljala sam novac tokom cijele godine sa tetom Behkom, odgajateljicom, i kupila sam onaj koji sam htjela. Sad sam više nego sretna – kaže Nađa.

Novu godinu, kaže, dočekuje sa svojim drugarima, ukrase prostorije u kojima borave, plešu, jedu ukusnu večeru i slatkiše koje su dobili u paketićima.

- Svako ima neku želju, ali moja najveća želja je da mi roditelji ozdrave i da idem da živim s njima – kaže za kraj Nađa.

{$galerijaFotografija}

Anesa je u Domu manje od godinu, ima najbolju prijateljicu sa kojom se druži i zajedno se raduju dočeku Nove godine.

- Plesat ćemo, družiti se sa ostalim prijateljima, jesti slatkiše. Moja novogodišnja želja je da u narednoj godini budem uspješnija, bolja učenica i trudit ću se da to i ispunim – kaže Anesa.

Šemsudin je u paketiću, kaže, dobio čokolade, te je jednu poklonio i ekipi Faktora.

- Moramo da podijelimo, ja sam svakako dobio puno čokolada. Mi učimo da dijelimo, da pazimo jedni druge. Najbolji poklon su mi bluetooth slušalice – kaže Šemsudin.

Behka Hrvat već 35 godina radi kao odgajatelj u Domu na Bjelavama.

- Ovo je veoma težak, zahtjevan posao, treba dosta strpljenja, ljubavi. Mi ne možemo da budemo profesionalci, da kažemo da nas za nešto nije briga jer nam je završeno radno vrijeme. Moramo se uživjeti u svaki problem svakog djeteta. Neka djeca imaju zdravstvenih poteškoća, mi moramo imati poseban pristup prema svakom djetetu – kaže Hrvat.

Hrvat je trenutno u grupi koja je bazirana kao prihvatni centar u kojem trenutno boravi 14 djece od prvog do devetog razreda, koja pohađaju jednu od tri lokalne škole ili Zavod Mjedenicu.

- Puno je izazova u ovom poslu, najveći izazovi su kada se puno uloži u odgoj i vaspitanje, i ako se desi, ne daj Bože, da ne uspijemo. S druge strane, najveći uspjeh je kada djeca, štićenici koji su ovdje iz Sarajeva ili koji su otišli negdje u svijet, dođu nakon toliko godina, i potraže me. Žele da im pričam o njihovom djetinjstvu, kakvi su bili dok su odrastali – kaže Hrvat.

U Domu je uvijek veoma dinamično, ali pred praznike vlada posebna euforija.

- Drugačije je nego u kućama. Djeca se raduju paketićima i poklonima, sretni su i zahvalni. Vidimo koliko ima dobrih ljudi, bez obzira na to jesu li želje velike ili male, oni to ispunjavaju. A naša djeca su u korak sa svom drugom djecom, da im ništa ne nedostaje – navodi ova dugogodišnja odgajateljica.

Kaže kako prednovogodišnja večera bude bogata.

- Naša centralna kuhinja ima obavezu da pripremi bogatu večeru, kao i u kućama, od sarme, pita, pečenja, suhog mesa, sve se to pripremi 31. decembra. Mi odgajateljice kažemo djeci da ostave slatkiše iz paketića za Novu godinu. Ovdje na svakom odjelu imamo večeru, a onda svi idemo u multimedijalni prostor gdje se družimo, plešemo, zabavimo. Ovi naši stariji štićenici mogu i da izađu do grada, neko ode do svog prijatelja, sve uz saglasnost i dogovor – kaže Hrvat.

Ističe kako je najvažnije da u novoj godini svi budu zdravi.

- Najvažnije je da nam nova godina donese puno zdravlja, a sve ostalo ide svojim tokom. Djeca treba da slušaju svoje odgajatelje, tete koje rade s njima, sigurno su im dobri prijatelji. Ljudi koji rade ovaj posao su im se toliko posvetili, kako bismo odgajali svoju djecu, tako odgajamo i njih. Mi smo tu uvijek za njih, bez obzira na to šta radimo ovdje, bilo odgajateljice, psiholozi, pedagozi, kuhari, administrativni radnici – pojašnjava sagovornica, dodajući da uvijek djecu savjetuje da budu iskreni, da poštuju jedni drugem svoje školske drugare, da donose petice.

Dom za djecu bez roditeljskog staranja
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.