open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Nova lica SDA žele pobjedu u Kalesiji i Lukavcu: "Ključna stvar mora biti uključivanje mladih"
Sve lokalne organizacije SDA u Tuzlanskom kantonu dobile su nova rukovodstva. U devet od ukupno 13 stranačkih organizacija, došlo je do promjene na funkciji predsjednika, a jedno od novih lica je Hasiba Kurtić iz Kalesije. Ona je ujedno i jedina žena, koja vodi lokalnu organizacija SDA u TK.
16.03.2020. u 08:06
get url
text
Hasiba Kurić i Irfan Halilagić
get url
text

Hasiba Kurtić na startu utrke za predsjednika Općinskog odbora SDA Kalesija imala je pet protivkandidata, a na kraju joj je Općinski odbor ukazao veliko povjerenje.

Jedinstvo nakon podjela

- U Kalesiji smo imali dosta podjela unutar stranke, prije mene su bila čak četiri povjerenika, što dovoljno govori da je iza nas jedno turbulentno razdoblje. U pripremi izbora novog rukovodstva imala sam mnogo zahtjeva da se kandidiram za predsjednicu, iako to nije bila moja namjera. Od ukupno 25 mjesnih odbora, mene su kandidirala 23. Na kraju sam izabrana za predsjednicu sa 63 glasa, dok je moj protivkandidat dobio 23 - priča Hasiba Kurtić.

Nova predsjednica SDA u Kalesiji birana je dva puta u Općinsko vijeće, a drugi mandat je prekinula nakon posljednjih Općih izbora da bi prešla u Skupštinu TK. Dugi niz godina zaposlena je u administraciji MUP-a TK. Udata je i majka tri kćerke.

- Ove godine nas očekuju Lokalni izbori, što znači puno rada. Imamo nekoliko kvalitetnih kandidata koje možemo kandidirati za načelnika Kalesije i koga god da izaberemo, možemo očekivati podršku građana. Aktuelni načalnik Sead Džafić iz Nezavisne liste nije napravio nikakav poseban iskorak, nemamo velikih projekata i mislim da su to građani shvatili - priča Kurtić.

Kaže da je optimista kada su naredni izbori u pitanju jer je SDA u Kalesiji u jednoj lošoj atmosferi u stranci, na prošlim Lokalnim izborima dobila najviše glasova za Općinsko vijeće dok je kandidat za načelnika Ismet Mešić izgubio sa 300 glasova razlike.

- Sada imamo puno bolje odnose unutar stranke, što nam daje razlog za optimizam. Generalno odnosi su bolji i na nivou Kantonalnog odbora stranke. Mislim da ključna stvar u daljenjem djelovanju svih općinskih i gradskih organizacija SDA, mora biti uključivanje mladih ljudi, što ranije nije bio slučaj. Sama već radim na tome u svojim mjesnim organizacijama, jer mladi sa sobom nose nove ideje. Želimo da potencijalni kandidati za načelnika, apliciraju na neku vrstu konkursa, u sklopu kojega će predstaviti svoje reference, ali i planove, na osnovu kojih će mjesni ogranci birati najboljeg - navodi Kurtić, koja kaže da je to sve način da se u stranku uvede više demokratije.

Podmlađena organizacija

Predstavnik "mlađe struje" u SDA je Irfan Halilagić, koji je s pozicije predsjednika Asocijacije mladih SDA Lukavac, nedavno došao na poziciju predsjednika Općinskog odbora.

- Mislim da su članovi prepoznali moj angažman i činjenicu da sam okupio veliki broj mlađih ljudi. Mene su upoznali kroz kandidaturu prvo za Općinsko vijeće, a zatim i za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Asocijacija mladih je bila vjerovatno najbolji dio općinske organizacije stranke u Lukavcu i tako sam od 24 mjesna odbora, dobio ukupno 22 kandidature za predsjednika. Na izbornoj skupštini nisam imao protivkandidata jer niko drugi nije dobio podršku četvrtine mjesnih ogranaka - kaže Halilagić.

Halilagić ima 32 godine, diplomirani je pravnik, zaposlen u Javnom preduzeću Rad iz Lukavca. Oženjen je i otac dvoje djece.

- U Lukavcu imamo garnituru mladih ljudi koji su članovi Izvršnog odbora i predsjednici mjesnih odbora. Mislim da da se takva promjena nije desila u SDA, koja je velika stranka, ali već primjećujemo da građani imaju izuzetno pozitivne reakcije. Već planiramo aktivnosti za Lokalne izbore i imamo velika očekivanja. Naš cilj je pozicija načelnika i sigurno ćemo imati kandidata, a vrlo pažljivo ćemo birati kadrove za Općinsko vijeće - kaže Halilagić.

SDA u Kalesiji i Lukavcu dio je većine u općinskim vijećima, ali nema načelnike općina. Za Lokalne izbore čeka ih veliki posao, a u obnovljenim stranačkim organizacijama kažu da su spremni da ga obave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.