open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Nova skupštinska većina u KS predstavila program rada: Ime premijera u narednih 48 sati
Sporazum nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevu predstavljen je danas, a istaknuto je da su to rezultati višemjesečnog angažmana te da se radi o obavezujućem dokumentu za buduću Vladu KS.
04.12.2020. u 11:09
get url
text

Dogovorene su obaveze i mjere koje će se sprovoditi, ali još nova većina nije predstavila imena mandatara i ministara nove Vlade.

- Smatramo da će ovo biti vrijedan pokušaj a ja sam siguran i uspješan pokušaj revitalizacije KS. Počeli smo da se okupljamo kada je bilo jasno da horor koalicija gubi podršku većine. Sastajali smo se sedmicama, donosili prijedloge i raspravljali o njima. Predstavljamo vam 26 principa i 35 mjera izdvojenih samo za COVID-19- kazao je, između ostalog, Haris Bašić, član stranke Narod i pravda i bivši ministar privrede u Vladi KS.

Istakli su kako su najveću pažnju posvetili mjerama za borbu protiv COVID-19.

- Predstavnici zdravstvenih savjeta napravili su jedan dokument koji je poprilično obiman. Kratkoročne mjere se odnose na one koje su sprovodive do kraja mandata a dugoročne su predviđene na bazi toga da nakon izbora 2022, nadamo se da će ova parlamentarna većina dobiti podršku i nastaviti sa njihovim provođenjem. Kratkoročne mjere nove Vlade bit će finansiranje i cjelovita primjena osnovnog paketa zdravstvenih prava za neosigurana lica shodno Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH i Odluci o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava, potpuna informatizacija ustanova javnog i privatnog zdravstvenog sistema u KS, broj timova porodične medicine uskladiti sa brojem i potrebama stanovništva u saradnji sa općinama, planirati i osigurati nedostajući zdravstveni kadar prema iskazanim potrebama na osnovu stvarnih analitičkih pokazatelja, djeci koja boluju od dijabetesa u KS osigurati aparate za senzorsko mjerenje glukoze u krvi, rebalans finansijskog plana ZZOKS sa ciljem pravične i transparentne raspodjele sredstava u skladu sa planiranim i pruženim uslugama zdravstvenih ustanova, podržati proces uključenja svih zdravstvenih ustanova KS u nastavni proces fakulteta i škola medicinske grupacije, kao i za obavljanje propisanih dijelova programa pripravničkog i specijalizantskog staža... – kazao je Haris Vranić iz SDP-a.

Mirza Batalović iz NBL-a je kazao da predstavljaju prvo šta će raditi, a zatim koga će imenovati na koju od pozicija.

Edin Forto je istakao kako će budžet u narednoj godini biti puno manji, te da "nas čeka izuzetno lošija situacija".

- Prva mjera koju smo stavili jeste hitno pristupanje izradi rebalansa budžeta u skladu s ekonomskim uvjetima izazvanim pandemijom bolesti COVID-19, sa fokusom na racionalizaciju svih izdataka izuzev onih koji služe očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta u privredi, a zatim i novi programi masovnog zapošljavanja u toku pandemijske krize s fokusom na reformirane programe, javne radove, zapošljavanje mladih i teže upošljivih radnica i radnika. Uvjeren da ćemo iz krize izaći pametniji i jači – kazao je Forto.

Istakao je da će borba protiv ekonomskih posljedica biti duga i teška.

Damir Marjanović je kazao kako su uporedo sa izradom mjera išli i politički pregovori odnosno dogovori.

- Srećom na svakoj od pozicija imamo veći broj kvalitetnih kandidata. U roku od 48 sati dobit ćete ime premijera, imamo dva do tri kandidata oba spola i bit ćete zadovoljni izborom – kazao je Marjanović.

Nova većina odlučila je da će biti jednak broj ministarstava i to 12, te da će se razdvojiti Ministarstvo obrazovanja na dva, te će Ministarstvo komunalne privrede biti spojeno sa Ministarstvom prostornog uređenja.

Mjere su, kako su naveli, podijeljene u kratkoročne koje treba da se realiziraju za dvije godine mandata, srednjoročne koje će se pokušati realizirati u cijelosti u naredne dvije godine a najmanje 20 posto tih mjera i dugoročne su "one koje će se morati barem načeti".

Na izradi ovog Sporazuma radili su Malik Garibija iz SDP-a, Mirza Batalović iz NBL-a, Damir Marjanović, predstavnik Kluba samostalnih zastupnika, Edin Forto bivši premijer KS kao predstavnik Naše stranke, te Haris Bašić u ime Naroda i pravde.

Novu većinu u Skupštini Kantona Sarajevo čine Narod i pravda, Naša stranka, Nezavisna bosanskohercegovačka lista i SDP, te nezavisni zastupnici u Damir Marjanović, Damir Nikšić, Aljoša Čampara i Admela Hodžić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.