open-navfaktor-logo
search
Okončan sastanak
Novalić: Pitali su kako da nam SAD pomogne, rekli smo da su to euroatlantske integracije i borba protiv korupcije
Okončan je sastanak specijalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Matthewa Palmera sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i entitetskim premijerima.
09.09.2020. u 13:49
get url
text

Nakon sastanka je premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao da je fokus razgovora bio na povratku ekonomskim reformama.

- Svi smo svjedoci da su ekonomske reforme ustuknule, nešto pred koronom nešto pred Lokalnim izborima, a jedino na šta društvo može računati kao sigurnu bazu svog daljeg napretka je ekonomija i to je bila glavna tema. Unutar toga je bilo riječi o jačim investicijama, potpomognutim od međunarodne zajednice, poslovno okruženje, smanjenje opterećenja rada, reformi javnih preduzeća, koja su značajan dio neefikasnosti ovog društva, i konačno reforma zdravstva – izjavio je Novalić.

Novalić je kazao da su akteri iz BiH, na upit o tome šta bi željeli da SAD pomogne našoj zemlji, kazali da je to, pored ekonomije, euroatlantske integracije na vanjskom planu i borba protiv korupcije na domaćem planu.

- Tu podrazumijevamo, prije svega, pravosudni sistem i javni sektor koji je glomazan, pa generira najveći procenat korupcije – dodao je Novalić.

Svi sastanci su, tvrdi, stjecanje okvirnog pogleda međunarodne zajednice na BiH, a pogled na BiH se, kako je kazao, formatira.

- Naš zahtjev je jasan. Mi želimo srednjoročnu budžetsku podršku Evropske unije, kao što je to dobila Bjelorusija sa grejs periodom od 15 godina, sa kamatama koje su blizu nuli, kako bismo garantirali socijalni mir u narednih šest do sedam godina – kazao je Novalić.

Drugo je, dodaje, dugoročno kreditiranje po povoljnim uvjetima za investicione radove, koji nisu izgradnja Koridora Vc i energetski objekti, za koje već postoje pokriveni izvori finansiranja.

- Tu spada dodatnih deset projekata za BiH, gdje imaju pruge, plinovodi, vjetroelektrane i tako dalje, koji je prvi paket od 250 miliona eura, a spominje se i 350 miliona eura. Općenito je ovo sve neko podešavanje za jedan takav pristup – pojasnio je Novalić.

Novalić je izjavio da je FBiH vrlo malo zadužena, te da se ne želi koristiti kapacitet domaćeg bankarskog sektora za budžete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.