open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Novalić sa Dorodnovom: "Ulazak u EU naš je glavni prioritet i građani BiH znaju gdje pripadaju"
Premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću danas je zamjenica šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Ekaterina Dorodnova predstavila Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, koji daje pregled ukupne pripremljenosti naše zemlje za buduće članstvo u EU s obzirom na relevantne kriterije (politički i ekonomski kriteriji, evropski standardi).
07.10.2020. u 15:50
get url
text

Izvještaj je dio godišnjeg paketa proširenja koji je jučer objavila Evropska komisija, a odnosi se na kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU.

- Ulazak u Evropsku uniju je naš glavni prioritet i građani Bosne i Hercegovine bez dvojbe znaju gdje pripadaju. No, ispunjavanje uvjeta za taj ulazak je naš, a ne zadatak EU - kazao je Novalić.

Naglasivši da je domaćoj ekonomiji najveći udarac zadala pandemija koronavirusa, Novalić je ukazao na činjenicu da su kraj prošle i prvi mjeseci 2020. godine bili period najuspješnijeg ekonomskog razvoja Federacije BiH u posljednjih 25 godina.

Premijer je kazao i da se Bosna i Hercegovina mora vratiti ekonomskim reformama, ali da one moraju biti znatno brže provođene.

Tokom susreta, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarano je i o sveobuhvatnom Ekonomskom i investicijskom planu za zapadni Balkan, kojeg je jučer usvojila Evropska komisija s ciljem poticanja dugoročnog ekonomskog oporavka regije. Riječ je o planu koji utvrđuje značajan investicijski paket u okviru kojeg će biti mobilizirano do devet milijardi eura sredstava za zapadnobalkansku regiju.

Podržat će održivu povezanost, ljudske potencijale, energetiku, zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.