open-navfaktor-logo
search
Važan projekat za TK
Novalić u Tuzli: Postoji volja da se izmijeni trasa autoceste Tuzla - Orašje
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić boravio je danas u Tuzli, a tema sastanka u sjedištu Vlade Tuzlanskog kantona bila je izmjena trase autoputa Tuzla - Brčko - Orašje.
08.03.2022. u 12:12
get url
text
Premijer FBiH Fadil Novalić u sjedištu Vlade TK

- Postoji volja, tehničke pretpostavke i, izgleda, ekonomska opravdanost da se ta trasa izmijeni i ide bliže naseljenim mjestima, dakle Srebreniku i Gradačcu, a zatim sjeverno prem Brčkom. Vlada je 6. januara, preko preduzeća Autoceste FBiH izdvojila 7,5 miliona KM za idejni i glavni projekat, a s obzirom na to da je projekat u toku, treba nam politička odluka da se trasa autoceste izmijeni - rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Privrednici i gradske vlasti u Srebreniku i Gradačcu smatraju da zacrtana trasa zaobilazi ove gradove, što ne ide na ruku građanima, ali i ekonomskom razvoju. Trasa od petlje Šićki Brod do Previla, mjesta u rubnom dijelu Srebrenika, nije sporna, ali jeste odvajanje na desnu stranu u pravcu Čelića, i dalje prema Brčkom.

- Ono što TK treba je saobraćajna deblokada željezničkih i putnih pravaca i nastavit ćemo raditi u tom pravcu - poručio je Novalić.

Premijer TK Irfan Halilagić rekao je da političku odluku treba da donese Skupština TK, a njena osnova će biti odluke gradskih vijeća Srebrenika i Gradačca.

- Također, idemo ka formiranju koordinacionog tijela koje će preuzeti aktivnosti tehničke prirode u vezi s projektom - rekao je Halilagić.

Premijer TK Irfan Halilagić

Osim premijera Novalića i premijera TK Irfana Halilagića, današnjem sastanku su prisustvovali resorni kantonalni ministri, gradonačelnici Srebrenika i Gradačca, kao predstavnici udruženja poslodavaca Gradačca i Srebrenika te Grupacije poslodavaca TK.

- Trasa po idejnom rješenju, na osnovu kojeg su Autoceste FBiH raspisale javni poziv za izradu idejnog i revidiranog glavnog projekta, uopće ne uvažava potrebe privrede ni javnog života Srebrenika i Gradačca. Da projekat ne bi bio sam sebi svrha pokrenuli smo aktivnosti da revidiramo trasu, da je prilagodimo privredi i ljudima - kaže načelnik Srebrenika Nihad Omerović.

Ono što žele privrednici i vlasti u Srebreniku i Gradačcu je proširenje postojećeg magistralnog puta Tuzla - Orašje ili, pak, da nova trasa autoceste od Previla prođe lijevom padinom Majevice, uz to da tačke prolaska budu Srebrenik i Ormanica.

- Isključiva nadležnost TK je izmjena prostornog plana, koja bi uslijedila nakon usvajanja incijative u Kantonalnoj skupštini. Vlada FBiH je rekla da postoji spremnost da se trasa promijeni u dijelu nakon Previla. Imali smo konsenzus o tome na današnjem sastanku i odlučili smo da idemo u tom pravcu kroz odluke Skupštine TK - rekao je premijer Halilagić.

Prem nekim procjenama, izmjena trase je proces koji može trajati i više od pola godine, ali to ne blokira radove na prvom dijelu dionice od Šićkog Broda do Previla, koji je nesporan za lokalne zajednice, TK i FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.