open-navfaktor-logo
search
Federalni premijer
Novalić: Za sada Vlada FBiH neće ograničiti kupovinu određenih artikala
Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je u današnjem obraćanju javnosti da Federalna vlada neće još uvijek ograničiti građanima kupovinu određenih artikala. 
24.03.2020. u 18:56
get url
text
Kupovina, ilustracija

Kazao je da su već neki tržni centri sačinili ograničenja za kupce. Novalić je rekao da se sprema poticaj za proljetnu sjetvu, a dotakao se i Aluminija Mostar.

- Još nema potrebe za mjerom ograničenja kupovine određenh artikala. Naime, u informaciji koje dobivamo od trgovaca i proizvođača, dovoljne su rezerve, dovoljni resursi. A s druge strane i drugi šoping centri ograničavaju. Brašno recimo možete kupiti do šest kilograma. I ukoliko se pojavi nestašica, prva je na redu naša mjera pri kojoj iz robnih rezervi reagiramo. Da bi se prevenirala nestašica, a tek ako to ne pomaže, ide ograničenje. Uglavnom, sve zemlje primjenjuju to stepenovano i prvo bi se reagiralo iz robnih rezervi koje su potpuno popunjene i imamo sposobnost reagiranja na tržištu - rekao je.

Govorio je i o poticaju primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

- Dva ministarstva će praktično promijeniti svoje programe utroška koje nisu mali. Ministarstva poljoprivrede i izbjeglica će rezervisati dio za povećanje proljetne sjetve kako bi se prevenirale posljedice djelovanja koronavirusa u prehrambenoj industriji - rekao je Novalić. 

Na pitanje da li je Vlada FBiH uvažila ponudu Abraham Groupa o zakupu dijela imovine Aluminij Mostar, Novalić je odgovorio da Vlada FBiH to nije razmatrala, ali da je dobila ugovor. 

- Taj ugovor je sada pod našim zahtjevom znatno poboljšan, nema više učešća Vlade FBiH s potpornim mjerama. Nema više pritiska da mi oslobađamo carina ove ili one robe. I to je sada stvar za upravu i menadžment Aluminija pod kojim uvjetima će oni izdati Aluminij Abraham Groupu. Ono što mogu da kažem, je da smo mi manjinski udio i da ćemo mi naravno pristati na svaki angažman radnika, samo pod jednim uvjetom, da prvi put kada se ne plati plaća radnicima, ugovor bude prekinut - kategoričan je Novalić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.