open-navfaktor-logo
search
Predstavio se građanima
Novi ambasador SAD-a u BiH: Moj prioritet bit će podrška provedbi Dejtonskog sporazuma i reformama
Novi američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy obratio se bosanskohercegovačkoj javnosti kako bi predstavio sebe i svoje ciljeve u budućem radu.
27.02.2022. u 14:15
get url
text

Kazao je da mu je čast biti na čelu sjajnog i talentovanog tima Amerikanaca i lokalnog osoblja koje svakodnevno radi u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, na promovisanju interesa SAD-a za nezavisnu, demokratsku, multietničku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu.

Tokom svoje tridesetogodišnje karijere imao je, kako je kazao, veliku sreću da radi širom Evrope i afrike.

- Jako sam sretan što ponovo dolazim u BiH u kojoj sam radio kao šef Političkog odjela od 2006. do 2009. godine – kazao je navodeći kako je u to vrijeme i njegova supruga radila u Ambasadi kao ataše za kulturu.

Naveo je kako su sa ljudima iz BiH ostvarili brojne kontakte.

- Pružili ste nam veliku dobrodošlicu i kada smo prošli put bili ovdje, pa jedva čekamo da ponovo radimo sa vama. Jedno od najljepšrih sjećanja na BiH ponijeli smo sa sobom kada smo otišli iz Sarajeva 2009. godine, živahnu i svojeglavu lutalicu koju smo Kimberly i ja našli na Jahorini i dali joj ime Tedi. Skoro punih 15 godina, pola naše diplomatske karijere, Tedi je sa nama putovala po svijetu – kazao je ambasador SAD-a, navodeći kako im je bila izvor velike radosti i da ih je stalno podsjećala na posebno vrijeme provedeno u BiH.

Istakao je da je svjestan da se vraća u BiH u periodu za koji mnoge tvrde da je najteži poslije rata 1992-1995.

- Moj prioritet kao američkog ambasadora bit će podrška provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, te reformama koje su uslijedile na državnom nivou oko kojih su se usaglasili vaši izabrani zvaničnici i što je najvažnije suverenitet i teriotorijalni integritet BiH – kazao je ambasador.

Kazao je također da je na osnovu ličnog iskustva siguran da građani BiH, Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Ostali za svoju djecu i sebe žele život definisan prema evroatlanskim vrijednostima, a ne prema podjelama iz prošlosti.

- A baš te evroatlanske aspiracije su ono po čemu moja zemlja i predsjednik Biden daju podršku. Za to će biti potrebne funkcionalne, odgovorne, efikasne državne institucije u kojima lideri učestvuju radeći časno i pošteno. Za to će biti potrebni funkcionalni, efikasni i odgovorni entiteti čiji lideri su fokusirani na ispunjavanje obaveza prema biračima. Za to će također biti potrebna stalna opredjeljenost za kompromis i pomirenje. To je izazov za svaku zemlju, uključujući i moju, ali kao što je rekao veliki Martin Luther King Jr. "Moramo naučiti živjeti zajedno kao braća ili zajedno nestati kao budale" – naveo je novoimenovani ambasador.

Kazao je i da SAD ne mogu osigurati BiH demokratsku i prosperitetnu budućnost ali da "mogu raditi i da će raditi da bi pomogli da se do toga dođe".

- Spreman sam zasukati rukave i zajedno sa mojim sjajnim timom u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci prionuti na posao – kazao je također.

Istakao je da je sretan što će putovati Bosnom i Hercegovinom i što će se sastajati i raditi, te slušati građane BiH.

- Radujem se onome što možemo uraditi zajedno – zaključio je ambasador Murphy.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.