On je naglasio da je svaka vakcina dobra. Rekao je da još uvijek ne znaju kada će biti isporučeno prvih 100 hiljada doza Sinopharma, od ugovorenih 500 hiljada vakcina.

VEZANI TEKST - Građani FBiH više od tri mjeseca slušaju kako vakcine dolaze, ali one nikako da stignu

- Zaključno sa 22.6. u Federaciju BiH je došlo 280.907 doza vakcina i one su došle sa više mehanizama. Prvo je COVAX mehanizam koji smo mi platili i koji povremeno dolazi. Konkretno, jučer je u distributivni centar došlo više od 8.000 doza Pfizera za koje se danas rade analize prve serije i bit će naredne sedmice distribuirane. Važno je da postoje donacije koje su svakako dobro-došle i ti podaci govore da vakcinacija ide ali ne zadovoljavajućim tempom. Što se tiče ugovora za nabavku Sputnik V mi smo zatražii od Vlade KS da se sastanemo i razgovaramo o spornim pitanjima sa stručne strane - govori Skočibušić.

Ponovio je da su problemi bili vezano za drugu dozu.

- Želimo istaknuti da je svako cjepivo dobro došlo, da svako vrijedi i treba ga koristiti. Osnovni razlog zbog kojeg smo mi stavili zabrinutost vezanu za Sputnik V jeste odgođeno cijepljenje u drugoj dozi, s obzirom da se Sputnokom V sada cijepi za 21 dan, a ugovorom je bilo propisano da se moramo obavezati da primimu drugu komponentu dva za 90 dana. O tome nema za sada dovoljno stručnih dokaza i to je bio osnovni razlog.

A što se tiče informacije o Sputniku V također je naglašeno da na sastanku direktora zavoda za javno zdrastvo u FBiH smo analizirali situaciju da naše stanovništvo najviše se odaziva na cijepljenje Pfizerom, zatim Sinopharmom. Te, da su zadravstveni profesionalci imali problema sa Sputnikom V na način da se on mora čuvati na minus 20 i kada se izvadi iz škrinje, mora se u roku dva sata aplicirati. Mi nismo ni na koji način rekli da to cjepivo ne valja, to je više nego jasno. Mi stvarno želimo komunikaciju o cjepivima zadržati na strućnom nivou, argumentima. Politika naravno ima svoj jezik i informacije - rekao je Skočibušić.

Dodaje kako je goruća tema nabavka Sinopharm vakcina.

- U stalnoj smo komunikaciji sa predstavnicima isporučioca i proizvođača. Oni su nam kazali da rade vrlo aktivno na tome. Čim saznamo pravi informaciju obavijestit ćemo Vladu, želimo i mi da dobijemo 500.000 doza. Ali, cijeli svijet je u grčevitoj borbi za vakcine - rekao je Skočibušić.