open-navfaktor-logo
search
Završena posjeta
Novi izvještaj sutkinje Korner kao pomoć pravosudnim institucijama u procesuiranju ratnih zločina
Sutkinja Joanna Korner okončala je danas posjetu Bosni i Hercegovini, čiji je cilj bio procjena nivoa provedbe preporuka predstavljenih u njenom Izvještaju o procesuiranju ratnih zločinaca na državnom nivou u BiH, objavljenom u junu 2016. godine.
29.01.2020. u 18:46
get url
text

Korner se, ovim povodom, sastala s najvišim pravosudnim zvaničnicima na državnom nivou i obavila razgovore s relevantnim akterima iz oblasti pravosuđa.

- Drago nam je što ponovo imamo priliku biti domaćini sutkinji Korner i pomoći joj u procjeni stanja u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina na državnom nivou u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da se djelovalo u skladu sa preporukama predstavljenim u ranijem izvještaju i da će novi izvještaj sutkinje Korner pomoći pravosudnim institucijama u daljem unapređenju rada u procesuiranju predmeta ratnih zločina - istakla je ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, je izrazio zadovoljstvo jer su mogli pružiti podršku radu sutkinje Korner, kao i Tužilaštvu BiH u ispunjavanju nekih od njenih preporuka tokom protekle tri godine.

- Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je čvrsto predana jačanju vladavine prava u BiH, te od 2003. godine u prvim redovima pružanja podrške nadležnim institucijama u procesuiranju predmeta ratnih zločina. Nadam se da će novi izvještaj pomoći pravosudnim institucijama u BiH u ostvarivanju ozbiljnog napretka u odgovoru na izazove vezane za procesuiranje ratnih zločina. S nestrpljenjem očekujemo novu procjenu sutkinje Korner, a također i očekujem da će nadležne institucije djelovati u skladu s izvještajem - naveo je Field.

Najnoviji izvještaj sutkinje Korner bit će objavljen u proljeće 2020. godine, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.