open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Respiratori"
Nožica: Ciljevi Tužilaštva su politički, a ne pravni, ubijeđena sam da će mjere biti odbijene
Advokatica Senka Nožica danas je nakon ročišta na kojem je Tužilaštvo BiH predložilo da se premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević zabrani obavljanje službene dužnosti imenovanih funkcionera do izricanja prvostepene presude, u ime odbrana svih optuženih u predmetu "Respiratori" kazala kako ovakav prijedlog ima političke ciljeve. 
10.03.2021. u 13:10
get url
text

VEZANI TEKST - Sud BiH će pismeno saopćiti odluku o zahtjevu za zabranu rada Novaliću i Milićević

- Danas je tužilac obrazložio prijedlog za određivanje mjera. Mislim da vam je svima jasno da je glavna mjera koju je Tužilaštvo tražilo skidanje funkcije premijera i ministrice finansija. Tužilaštvo je dalo prijedlog koji je u cijelosti paušalan i koji je u vremenu veoma neobičan, jer takav prijedlog, ako postoji utjecaj na svjedoke, a tužilac danas nije mogao da potvrdi da je takav utjecaj uopće postojao, odnosno da postoji stah kod svjedoka o davanju svojih iskaza, onda se to obično radi zajedno sa podizanjem optužnice. Sud tada, u toj fazi postupka, pred sobom ima sve dokaze i sve iskaze, i bilo šta na šta se poziva tužilac može se provjeriti. Ovo Sudsko vijeće pred sobom nema niti jedan iskaz, ni jedan dokaz i prema tome jedan ovakav paušalan navod, sve i da hoće Sudsko vijeće da provjeri, ne može provjeriti. Mislim da je konačni cilj bio, a to je na kraju krajeva i legitimno pravo tužioca, to da optuži lica i da ih skine sa funkcije. To su politički, to nisu pravni ciljevi i duboko sam uvjerena da Sud sudi po pravu, a ne po politici i ubijeđena sam da će ove mjere biti odbijene - istakla je Nožica.

Dodala je kako su se od početka "mnogi političari umiješali u ovu aferu".

- Bilo je mnogo političkih komentara, prema tome i sami možete zaključiti da je ova afera i samo suđenje jednastavno praćeno nizom političkih pritisaka - kazala je Nožica. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.