open-navfaktor-logo
search
Sporne odluke
NSRS: Utvrđeni odgovori sudu u vezi sa neprimjenjivanjem Inzkovog zakona
Odbor za ustavna pitanja utvrdio je odgovore Vijeću Ustavnog suda RS-a za zaštitu vitalnog interesa na navode iz zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi s Odlukom o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS-a i Zakonom o dopuni Krivičnog zakonika RS-a, saopćeno je iz Narodne skupštine RS-a.
06.09.2021. u 14:13
get url
text

Odbor je utvrdio odgovore Vijeću za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a na navode iz zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Odlukom o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Zakonom o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske je 6. augusta 2021. godine inicirao proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa, smatrajući da se predmetnim odlukama i zakonima ugrožava vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

U odgovoru Odbora za ustavna pitanja ističe se da zahtjevi Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, kojim se osporavaju predmetni akti Narodne skupštine Republike Srpske, nisu utemeljeni na Ustavu Republike Srpske, tj. da u ovim predmetima nije povrijeđen vitalni nacionalni interes niti jednog konstitutivnog naroda, kako je to definisano Amandmanom LXXVII kojim je dopunjen član 70. Ustava Republike Srpske.

Predmetni akti Narodne skupštine nemaju nacionalni predznak i podjednako se odnose na sve građane, tj. ne sadrže odredbe kojima se diskriminišu ili favorizuju pripadnici bilo kojeg konstitutivnog naroda ili pripadnika naroda iz reda ostalih.

Odbor je utvrdio i odgovor na prijedlog za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti člana 39. Zakona o igrama na sreću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.