open-navfaktor-logo
search
Reakcije
O dogovoru Nikšića, Čovića i Dodika: Nisu više u pitanju lične fotelje već zakon kojim bi se dovršio aparthejd
Ovo je najopasniji stadij u odnosima vladajuće koalicije na državnom nivou jer nisu više u pitanju lične fotelje već zakon kojim bi se dovršio aparthejd u pravom smislu riječi, gdje bi se svi budući izbori odvijali po etničkom ključu.
02.06.2023. u 12:04
get url
text

VEZANI TEKST - Čović, Nikšić i Dodik formirali tim za pripremu izmjena Izbornog zakona, rok šest mjeseci

Ovo je rekao Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, nakon što su u četvrtak lideri SDP-a, HDZ-a i SNSD-a Nermin Nikšić, Dragan Čović i Milorad Dodik dogovorili formiranje tima za pripremu izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

- Nikšić je zastupajući "Trojku" (SDP, Naša stranka i Narod i pravda) u Mostaru podlegao pritisku Čovića i u želji da ispuni obećanje koje je dao o izmjenama Izbornog zakona BiH po želji Čovića. Godinama upozoravamo na ovakav scenarij i evidentno je da je Čović još postavio rok od šest mjeseci na koji je "Trojka" pristala.

Ovo je najopasniji stadij u odnosima ove koalicije jer nisu više u pitanju lične fotelje već zakon kojim bi se dovršio aparthejd u pravom smislu riječi, gdje bi se svi budući izbori odvijali po etničkom ključu – kazao je Mešalić.

VEZANI TEKST - Šta je sa HDZ-ovim izmjenama Izbornog zakona usvojenim u Domu naroda BiH kad su preglasani Bošnjaci?

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, napomenuo je da nema detalja šta će raditi taj tim, ali da se ovim još jednom potvrđuje ono što iz SDA upozoravaju - da "Trojka" ubrzano ispunjava zahtjeve HDZ-a i SNSD-a iz njihovog sporazuma, "kojim su HDZ i SNSD instalirali 'bošnjačku' ili kako Dodik kaže 'muslimansku' ekipu u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine".

- Prošla je "istočna plinska konekcija", sada ide ubrzano Izborni zakon, pa poslije i druga pitanja koja su prioritet HDZ-a i SNSD-a.

Nažalost, nema formiranih timova za rad na 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, za ubrzanje evropskog puta BiH, a što jedino može donijeti korist svim građanima.

VEZANI TEKST - Pivić: Igrokaz "Trojke" o navodnom "programu vlasti" izgrađen je oko izmjena Izbornog zakona po mjerama Čovića

Zato imamo koalicionog partnera "Trojke" koji odlikuje i sastaje se sa Vladimirom Putinom (predsjednikom Rusije), njegovi izaslanici uručuju odlikovanja vođama "Noćnih vukova", ukidaju se zabrane ulaska u BiH osobama koje su proglašene prijetnjom za BiH. Predstavnici "Trojke" na sve te antidržavne aktivnosti šute i predstavljaju sve to kao promjenu načina rada, dogovaranje, neki novi Dodik – dodao je Špago.

Admir Čavalić, zastupnik Stranke za BiH u Parlamentu FBiH, smatra da od svega neće biti išta, odnosno da je na dugom štapu.

- Vidjet ćemo šta će se dešavati. Skeptičan sam o po pitanju rješenja, ali i ročnosti, odnosno realizacije i timskog djelovanja. U samom timu su moguće opstrukcije, tenzije, nemogućnost postojanja konsenzusa, te da se ovo prolongira do lokalnih izbora, pa onda onih tamo. Tu će biti čitav show. Sumnjam da će se stvoriti klima konsenzusa. Inače kad se krene u neka komisijska djelovanja govorimo o odugovlačenju djelovanja. To je sve na dugom štapu – stava je Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.