open-navfaktor-logo
search
Općinsko vijeće
O inicijativi za opoziv Fikreta Abdića moguće u ponedjeljak
Sjednica Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša zakazana je za ponedjeljak, kada bi mogla biti poznata i sudbina inicijative za opoziv načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića.
01.10.2021. u 14:11
get url
text

Ova inicijativa opozicionih vijećnika je predata 12. augusta, te je zatraženo da bude uvrštena na dnevni red sjednice Općinskog vijeća u ponedjeljak.

VEZANI TEKST - Može li opozicija smijeniti Fikreta Abdića: Najavili su, fali im jedan glas

Prema Zakonu o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBiH, inicijativu za opoziv može pokrenuti trećina vijećnika. Općinsko vijeće je dužno sve inicijative za pokretanje opoziva načelnika staviti na dnevni red naredne sjednice općinskog vijeća.

Odluka o pokretanju opoziva donosi se većinom glasova od ukupnog broja vijećnika. Ukoliko odluka bude usvojena, slijedi referendum.

Podsjetimo i da je Interpol prije nekoliko dana za Fikretom Abdićem, osuđenim ratnim zločincem i trenutnim načelnikom Općine Velika Kladuša, raspisao crvenu potjernicu.

Abdića hrvatske vlasti traže zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Prema snimku koji je 29. septembra navečer objavljen na Facebook stranici Laburističke stranke, pripadnici SIPA-e su došli kod Abdića i saopćili mu da ga lišavaju slobode na osnovu potjernice, ali Abdić nije bio uhapšen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.