Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić izjavio je da to ne znači generalno obavezu nošenja maski na otvorenom, nego poštovanje preporuka Instituta za javno zdravstvo RS-a kojima su precizirane okolnosti kada je to neophodno.

- Mislim pri tome na pijace, autobuska stajališta, redove gde ljudi čekaju zbog nekih obaveza, trgovinske lance na otvorenom, dakle tamo gdje se okuplja veći broj ljudi. To podrazumijeva i sahrane i razne manifestracije koje organizuju lokalne zajednice ili privatna lica - rekao je Šeranić.

On je naveo da i dalje na snazi ostaje zaklljučak o okupljanju maksimalno  50 osoba, te da se produžava rok za održavanje takmičenja bez prisustva publike, kao i rad ugostiteljskih objekata do 23 sata. Naveo je da je epidemiološka situacija u RS-u i dalje nepovoljna, te da je aktivno 3.719 pozitivnih slučajeva virusa korona.

- Imamo situaciju po opštinama koju pratimo, a pojedine imaju rast broja zaraženih. Analizirali smo njihove mjere i zaključili da mogu ići na restriktivnije mjere u odnosu na ono što donosi štab na nivou RS-a - rekao je Šeranić i najavio pojačanu inspekcijsku kontrolu.

Nije precizirao sa koliko RS testova trenutno raspolaže,  ali je kazao da ih ima "dovoljno".