open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS-a
Obavezno psihijatrijsko liječenje Branislava Plavšića osuđenog za ubistvo
Plavšić je zločin počinio u stanju neuračunljivosti, usljed duševnog oboljenja paranoidna šizofrenija, zbog čega nije bio sposoban da upravlja svojim postupcima
05.06.2019. u 13:54
get url
text

Vrhovni sud RS-a donio je pravosnažnu odluku o obaveznom pshijatrijskom liječenju Branislava Plavšića koji je u junu prošle godine u Dizdarlijama kod Bosanske Dubice iz automatske puške ubio komšiju Milu Tubića (66).

- Vrhovni sud RS-a je odbio kao neosnovane žalbe njegovog branioca i majke na rješenje Okružnog suda u Prijedoru, te je naloženo obavezno psihijatrijsko liječenje – potvrđeno nam je u Vrhovnom sudu RS-a.

Optužnica je Plavšića teretila da je zločin počinio u stanju neuračunljivosti, usljed duševnog oboljenja paranoidna šizofrenija, zbog čega nije bio sposoban da upravlja svojim postupcima.

- U takvom stanju je iz svoje kuće uzeo automatsku pušku s okvirom i municijom te je došao do dvorišta Mile Tubića, kojeg je zatekao kako stoji pored ograde. S udaljenosti od desetak metara repetirao je pušku i ispalio metak prema njemu. Tubić mu je tada, uplašen za život rekao: "Nemoj pucati" - navodi se u optužnici.

Međutim, Plavšić je pojedinačnom paljbom ispalio još dva metka koja su Tubića pogodila u grudni koš, nakon čega je 66-godišnjak pao na zemlju. Potom je prišao Tubiću koji je ležao na zemlji i iz neposredne blizine ispalio mu još jedan metak u grudni koš.

- Usljed masivnog uništenja i spoljašnjeg iskrvarenja iz organa i velikih krvnih sudova grudnog koša i trbuha nastupila je smrt - piše u optužnici.

Plavšić se zbog duševnih problema i ranije liječio u prijedorskoj bolnici. Nakon hapšenja priznao je ubistvo, a kao motiv su spominjani narušeni komšijski odnosi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.