open-navfaktor-logo
search
Svjetski mediji pišu
"Obavještajni puč stoljeća": CIA i BND decenijama prisluškivali više od 120 država
Američki i njemački mediji objavili su izvještaj u kojem se navodi da su Centralna obavještajna agencija (CIA) i Njemačka obavještajna služba (BND) zajedno posjedovali kompaniju u Švicarskoj posredstvom koje su decenijama prisluškivali više od 120 država i njihovih zvaničnika.
12.02.2020. u 09:28
get url
text

Pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore, list "Washington Post" i medijska kuća ZDF objavili su tekst u kojem se navodi kako su CIA i BND tajno posjedovali švicarsku kompaniju "Cyrpto AG" koja je decenijama vladama širom svijeta prodavala komunikacijske uređaje i tehnologije.

CIA i BND su bili vlasnici te kompanije od završetka Drugog svjetskog rata do početka 2000-ih godina. Prodajom uređaja dvije obavještajne službe su decenijama mogle presretati komunikacije u više od 120 država koje su koristili uređaje iz Švicarske, uključujući i Tursku, Pakistan, Iran i Indiju.

Isti izvori tvrde da su CIA i BND na taj način izvele takozvani "obavještajni puč stoljeća".

U dokumentima koje su mediji dobili se također navodi da su SAD i Zapadna Njemačka zaradile mnogo novca tako što su presretnute poruke i informacije prodavale trećim državama.

Upravo zbog nesporazuma u dijeljenju novca i namjere da BND prsluškuje neke američke saveznike, BND se 90-ih godina povukao iz švicarske kompanije, a CIA je kao vlasnik oba dijela ostala do 2018. godine.

Nedavno su iz kompanije objavili da nemaju nikakve veze sa CIA-om i BND-om.

Obavještajne kuće do sada nisu komentirale navode iz medijskih izvještaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.