open-navfaktor-logo
search
Memorijalni centar
Obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici: Klanjana je dženaza i ukopano 50 žrtava u Potočarima
U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, na kolektivnoj dženazi, danas je ukopano 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.
11.07.2022. u 07:46
get url
text

{$galerijaFotografija}

U videu ispod možete pogledati komemoraciju i dženazu žrtvama.

14:00 - Završen je ukop žrtava genocida u Potočarima.

13:32 - Klanjana je dženaza u Potočarima. Porodice nose tabute do mezara gdje će žrtve biti ispraćene na vječni počinak. Sve žrtve koje će biti ukopane imaju nekompletne skeletne ostatke, nisu pronađeni.

13:20 - U ovom trenutku klanja se dženaza žrtvama genocida. Dženazu predvodi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

13:00 - U toku je klanjanje podne namaza, a potom će biti klanjana i dženaza žrtvama.

12:35 - Okončana je komemoracija. U ovim trenucima počinje vjerski dio programa kada će biti klanjana dženaza žrtvama genocida i obavljen ukop.

{$galerijaFotografija}

12:30 - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se danas prisutnima na komemoraciji 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

VEZANI TEKST - Džaferović u Potočarima: Inzkov čin će pamtiti historija, šta mora uraditi Schmidt

- Gospodin Inzko nije ovdje, ali želim mu poslati poruku. Gospodine Inzko, hvala Vam za ono što ste uradili, jer Vi niste time samo ispunili dužnost koju Vam je propisao Vaš mandat i Vaša savjest, već ste spasili i obnovu povjerenja među ljudima ove zemlje. Historija će Vaš čin pamtiti kao zaštitnički prema žrtvama i pravdi, ali i miru, jer upravo je Vaš zakon zaustavio nabujali talas negacionizma, koji su retrogradni političari koristili za trovanje odnosa među narodima i potkopavanje brižno građenog mira - rekao je, između ostalog, Džaferović.

12:25 - U Potočarima je pročitana poruka predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana: Osigurati budućnost BiH kao jake zemlje naš je dug prema šehidima.

VEZANI TEKST - Erdoganova poruka pročitana u Potočarima: Osigurati budućnost BiH kao jake zemlje naš je dug prema šehidima

12:16 - Srebrenica stoji kao upozorenje cijelom svijetu - nijedan ratni zločin neće ostati bez kazne, rekla je Aydan Ozoguz, potpredsjednica njemačkog Bundestaga, koja prisustvuje obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ozoguz je kazala kako je 11. jula 1995. godine postao simbolom ne samo ovdje gdje su se ubistva desila, gdje žive oni koji se i sad nose s boli zbog izgubljenih života, "nego i u mojoj domovini, Njemačkoj i cijeloj Evropi, Srebrenica znači nezamislivi zločin, nemjerljivi bol i neuspjeh da se zaštite oni koji nisu bili u stanju da se same zaštite".

Smatra kako je to bio neuspjeh međunarodne zajednice.

- Samo suočavanjem s istinom, možemo otvoriti prozor pomirenju. Otvoriti se prema stradanju, patnji drugih ljudi jeste jedan korak u pravcu zajedničke budućnosti - kazala je.

11:34 - Kasja Ollongren, ministrica odbrane Nizozemske, obratila se na komemoraciji.

 

11:24 - Među zvanicama koje su se obratile na komemoraciji su i Aydan Ozoguz, potpredsjednica Bundestaga Njemačke i Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

11:06 - U ovom trenutku obraća se Menache Rosensaft, Svjetski jevrejski kongres. On je na početku svoga govora citirao posljednji izvještaj Nihada Nine Ćatića. Podsjetio je na svjedočenje njegove majke, Hajre Ćatić, o tome kada je posljednji put vidjela svoga sina. Posmrtni ostaci Nine Ćatića nisu pronađeni. Hajra Ćatić preminula je 9. novembra prošle godine.

VEZANI TEKST - Schmidt: Ovdje u Srebrenici osjećam teret neuspjeha međunarodne zajednice

10:57 - Christian Schmidt, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, obratio se na komemoraciji. 

- Politika mržnje, ogorčenosti i straha, ne donosi ništa osim patnje i nesreće. Moramo svi raditi u nastojanju da spriječimo da se to ne ponovi. To mora postati naše opredjeljenje, ne samo 11. jula. Buduće generacije ne smijemo dijeliti prema naciji i religiji. Počast mrtvima odajemo danas i svojom opredjeljenošću pravidi - rekao je između ostalog Schmidt.

10:49 - Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. i zamjenik načelnika Općine Srebrenica, tokom svoga govora odao je počast majkama iz Srebrenice te pozvao da se pomogne da ovaj grad postane grad života, a ne smrti.

VEZANI TEKST - Hamdija Fejzić na komemoraciji: Od vas gospodo zavisi da li će Srebrenica živjeti ili ne

- Danas u Srebrenici rastu djeca rođena poslije genocida. Ta djeca su naša nada da obnavljamo život. U toj djeci nema mržnje, ali ima znanja, svijesti i spremnosti da nastave onda kada mi, svjedoci i žrtve genocida ne budemo mogli dalje. Mi i vi imamo obavezu da toj djeci omogućimo normalne uvjete za život.

Nama ovdje ne trebaju velike riječi, nego konkretni koraci koji će omogućiti da Srebrenica bude grad u kojem će djeca zajedno odrastati bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost. U ime budućnosti naše djece imamo obavezu da učinimo sve, da ovaj grad postane mjesto života, a ne smrti - kazao je Fejzić.

10:35 - U ovom trenutku počinje komemoracija žrtvama genocida u prostorijma Memorijalnog centra Srebrenica Potočari.

10:26 - Raza Mešanović ove će godine u Potočarima na vječiti počinak ispratiti supruga Mustafu. U srebreničom genocidu ubijeni su joj brojni članovi porodice. Sa našom reporterkom razgovarala je o tragediji svoje porodice.

9:33 - Porodice žrtava pristižu u Potočare i opraštaju se od najmilijih.

FOTO: AA

8:40 - U memorijalni centar Srebrenica - Potočari počele su stizati brojne delegacije koje će prisustvovati komemoraciji i dženazi srebreničkih žrtava.

{$galerijaFotografija}

7:47 - U Memorijalnom centru Potočari u 11 sati počinje komemoracija žrtvama na kojoj će se prisutnima obratiti brojne zvanice. Nakon toga će biti odata počast i položeni vijenci za žrtve genocida. Kolektivna dženaza žrtavama genocida počinje u 13:20 sati, nakon podne-namaza, a predvodit će je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić, rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine.

- Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine, a porodica je smogla snage da njegove posmrtne ostatke identifikuje tek ove godine, 21 godinu nakon što je ekshumiran - kazala je u razgovoru za Fenu glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Osim Salima, ove godine bit će ukopana još dva maloljetnika koji su u času smrti imali 17 godina: Vahid Smajlović (1978.) i Elvir Muminović (1978).

Posmrtni ostaci Elvira Muminovića pronađeni su 26 godina nakon njegovog nestanka, a ekshumirani su prošle godine iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Dobro Polje u Kalinoviku.

Najstarije žrtve koje će biti ukopane ove godine su Adil Selimović (1936.) i Husejin Krdžić (1936). Oni su u momentu kada su ubijeni imali 59 godina.  

Fazlić navodi da će konačan smiraj ove godine naći i blizanci Hasanović, Semir i Samir, koji su imali 20 godina kada su likvidirani. Rođeni su 1975. godine u Prohićima kod Srebrenice. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovnih grobnica Liplje i Kamenica, tokom 2007. i 2011. godine.

Ove godine će ukopani biti i otac i sin, Hajdin i Sead Hukić. Hajdin (Zuhdo) Hukić je imao 53 godine u momentu smrti dok je njegov sin imao 21 godinu kada je nestao.

Hajdin Hukić je ekshumiran iz masovne grobnice koja je otkrivena u mjestu Zalazje kod Srebrenice 2010. godine, dok su posmrtni ostaci njegovog sina Seada pronađeni 2000. godine na površini zemlje u Krajinovićima kod Bratunca.

VEZANI TEKST - Spisak imena 50 žrtava koje će danas biti ukopane u Potočarima

- U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 31 žrtve koje su zvanično identifikovane i putem DNK metode i od strane porodica, ali saglasnosti za ukop ovih žrtava još uvijek nemamo. Također, identifikovana je putem DNK metode još 61 žrtava, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji. U oba slučaja razlog tome je mali broj posmrtnih ostataka ovih žrtava koji je do sada pronađen - pojašnjava Fazlić.

Kazala je da će dan nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari započeti i procesi reekshumacija, te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava, a kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari ukopana 6.671 žrtva.

Komemoracija, Srebrenica, Potočari, 11.07.2022
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.