Kako je Feni kazao Refik ef. Čaušević iz Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog, centralnoj svečanosti obilježavanja godišnjice najstarije džamije u BiH i jedne od najstarijih na Balkanu, prisustvovat će brojne zvanice iz BiH i inostranstva.

- Programom je predviđeno da zvanice posjete Aladžu i Carevu džamiju Foči. Mevludski program u izvedbi hora Fakulteta islamskih nauka bit će održan u Turhan Emin-begovoj džamiji u Ustikolini, a potom je planirana posjeta najstarijem mezarju na Presjeci, nacionalnom spomeniku BiH - pojašnjava ef. Čaušević.

On dodaje da će uz veliki jubilej prvi put biti dodijeljeno i posebno priznanje. Pojašnjava da je Muftijstvo ustanovilo priznanje - povelju Turhan Emin-bega "Kapija hajra" koja će se ubuduće dodjeljivati fizičkim osobama i pravnim licima koji doprinose posebno razvitku i poboljšanju ugleda države BiH u različitim oblastima.

Ove godine povelja će biti dodijeljena prvi put i to direktoru Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnanu Ertemu, a uručit će mu je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Također, ef. Čaušević napominje da su pored centralne manifestacije predviđeni i drugi događaji.

- Već je realizirana posjeta učenika Gazi Husrev-begove medrese, u četvrtak očekujemo posjetu učenika medrese "Osman ef. Redžović" iz Visokog, a u skorije vrijeme će i studenti Fakulteta islmskih nauka biti u prilici da posjete sve ove znamenitosti. Planiran je i koncert duhovne muzike. S obzirom na to da je naredne godine 470 godina Aladža džamije, koja će nadamo se biti i otvorena, u Sarajevu će biti organiziran i naučni skup "Šest stoljeća islama" u ovim našim krajevima, Ustikolini i okolini - precizirao je.   

Refik ef. Čaušević podsjeća na značaj jubileja i događaje od prije 570 godina, kada je u Ustikolini izgrađena najstarija džamija u BiH.

- Simboličan naziv povelje Turhan Emin-bega "Kapija hajra" podsjeća nas na vrijeme u  kojem je bajrak islama donesen u ove naše krajeve. To se desilo mnogo prije od zvaničnog osvajanja Bosne od Osmanlija. To govori o tome da je islam ovdje došao na drugačiji način od onoga kako se to želi prikazati, vojnim putem. Ovdje je islam došao ulemom, snagom svoje ideje, i evo, taj naš prvi bajraktar bio je Turhan Emin-beg koji se nastanio na ovom području i donio bajrak islama. S te strane, ovaj događaj je posebno značajan, jer osvjetljava jednu stranu naše povijesti - kazao je Refik ef. Čaušević.

Turhan Emin-begova džamija sagrađena je 1448. godine i važi za najstariju u Bosni i Hercegovini. Nosi ime turskog vojskovođe. Srušena je eksplozivom u aprilu 1992. godine. Povratnici u Ustikolinu nisu mogli čekati njenu restauraciju, pa su sami inicirali i dovršili njenu poslijeratnu obnovu.