Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija od 6. maja 1993. godine Žepa je proglašena zaštićenom zonom.

Na današnjem obilježavanju podsjećeno je da međunarodna zajednica nije stala u zaštitu sigurnih zona, najprije Srebrenice, a onda i Žepe.

Prisutnima se u ime boraca Žepske brigade ARBiH obratio Ago Hodžić koji je podsjetio na herojsku borbu boraca predvođenih komandantom Avdom Palićem.

Prisutnima se obratila i Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", koja je kazala da žrtve Srebrenice i Žepe nikada ne smiju biti zaboravljene.

Istakla je da je pobjeda porodica žrtava nad zločincima u hiljadama odrasle djece čiji su očevi ubijeni u genocidu.

Subašić je pozdravila i odluku Visokog predstavnika Valentina Inzka o zakonskim odredbama kojima se zabranjuje negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca, te je rekla da je to bila obaveza prema žrtvama.

Dio stanovnika Žepe spas je pokušao naći, prelaskom Drine, u Srbiji, a tamo su zatočeni u logore Mitrovo Polje i Šljivovica. Oni koji su ostali u Žepi autobusima su prebačeni do teritorije pod kontrolom Armije RBiH. Nakon što je iz Žepe izašao posljednji autobus s civilima, jedinice VRS kojima je komandovao Ratko Mladić zarobili su Avdu Palića, Mehmeda ef. Hajrića i Amira Imamovića, koji su učestvovali u pregovorima o evakuaciji civila.

Tokom opsade Žepe poginulo je 457 njenih branilaca. Vijeće muftija IZ BiH je Srebrenicu i Žepu proglasilo Šehitlucima genocida nad bošnjačkim narodom.