Srijeda, 29.11.2023.

Obilježena 27. godišnjica zločina nad logorašima zloglasne Sušice

Kroz logor je prošlo i bilo zatvoreno više od 8.000 osoba, muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nehumanim uslovima, koji su  Lsvakodnevno bili izloženi torturi, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju ubijani, podsjeća Mešković

Polaganjem cvijeća i vjerskim programom danas je oko 300 preživjelih logoraša i članova porodice ubijenih u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini obilježilo 27. godišnjicu zločina nad logorašima zloglasnog logora "Sušica" i godišnjicu zločina nad Bošnjacima Vlasenice.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković kazao je za Fenu da je koncentracioni logor Sušica u razdoblju od maja pa sve do kraja septembra 1992. godine bio logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva s područja općine Vlasenica, ali i ostalih podrinjskih općina.

- Kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno više od 8.000 osoba, muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nehumanim uslovima. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju ubijani - podsjeća Mešković.

Naveo je da je prema podacima MKCK u tom logoru ubijeno 1.617 logoraša. Međutim ističe da je taj broj mnogo veći s obzirom na provjerene činjenice koje govore o tome kako je veliki broj logoraša organizovano izvođen iz logora i prebacivan na lokalitet Han Ploče jedan kilometar udaljenom od Vlasenice, koji se nalazi na južnom putu prema Han-Pijesku.

- Na tom mjestu je u tzv. jarugu u masovnim egzekucijama ubijeno i bačeno više od 1.000 logoraša, o čemu svjedoči nekoliko do sada otkrivenih manjh grobnica i više masovnih grobnica Ogradice, Debelo Brdo, Jelovačka česma, Tugovo – podsjetio je.

Za zločine počinjene u logoru Sušica pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni Dragan Nikolić na 20 godina, Predrag Bastah na 22 i Goran Višković na 18 godina zatvora.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh