open-navfaktor-logo
search
Goražde
Obilježena 30. godišnjica bitke na Osanici i pogibije komandira Sinana Žuge
U organizaciji Udruženja "Sinan Žuga i saborci", porodica, i prijatelji i nekadašnji borci obilježili su 30. godišnjicu velike bitke na Osanici u kojoj je život izgubio komandir osaničke čete, heroj odbrane Goražda i Bosne i Hercegovine Sinan Žuga.
22.08.2022. u 15:13
get url
text

Udruženje koje nosi njegovo ime nastoji njegovati tekovine iz perioda agresije te prvenstveno mladim generacijama prenositi istinu o svemu što se dešavalo.

U udruženju naglašavaju da je pripadnik 1. Drinske udarne brigade i komandir osaničke čete Sinan Žuga najzaslužniji što agresor ratne 1992. godine nije prošao osanički most niti zauzeo ključni bedem odbrane Goražda iz pravca Foče.

- Tog 22. augusta 1992. godine bio je veliki napad na Osanicu kada su se iz pravca Foče prema Goraždu kretali tenk i samohotka. U trenutku kada su krenuli preko mosta Sinan je imao svega tri granate, sa još dva - tri borca i on je tada sa zadnjom granatom uništio neprijateljski tenk. Nažalost, izgubio je i vlastiti život i mi smo jako ponosni na sve što je učinio, a mladim generacijama kojima i ovom prilikom dodjeljujemo tri jednokratne stipendije, poručujemo da nikada ne zaborave šta se ovdje dešavalo - kazao je predsjednik udruženja "Sinan Žuga i saborci" Hamed Kovač.

Ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović naglašava da je, iako relativno mlado, ovo udruženje dalo značajan doprinos očuvanju kulture sjećanja.

- Ovaj događaj koji je okupio veliki broj saboraca, članova porodice, prijatelja i drugih boraca pokazuje poštovanje prema tim ljudima i svemu onome što su učinili u periodu 1992. - 1995. godina. Prije 30 godina komandir Sinan Žuga izgubio je život nakon što je uništio tenk koji je bio na putu prema Goraždu i zaista čestitam udruženju na načinu na koji njeguju sjećanje na tog čovjeka ali i ostale saborce kao i događaje koji su se dešavali u dijelu Osanice ali i cijelog grada – rekao je Aganović.   

O ulozi i značaju branilaca Osanice u odbrani Goražda govorilo se i na javnoj tribini na kojoj je uz resornog ministra, na doprinos, herojstva ali i stradanja ovog kraja ukazao stručni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Muamer Džananović. Naglašava da upravo prostor Osanice zaslužuje   dostojanstveno sjećanje na herojski otpor agresoru koji je i u  ovom dijelu Goražda sijao smrt, ubijajući i nevinu djecu.

- Kao primjer navodim 20. maj 1992. kada je ubijeno dvoje djece Kovač od 9 i 10 godina, u septembru ’92 brat i sestra Džomba od dvije i sedam godina, Odobašić Amela koja je imala sedam godina, dakle radi se o desetinama slučajeva u kojima su civili ubijani na ovom prostoru. Nažalost, niko nije odgovarao za te kao ni za ijedan drugi zločin na ovom prostoru - napomenuo je Džananović.

Ocijenio je interesantnim da je tokom cijelog perioda agresije Osanica stalno isticana kao vrlo važno uporište i u direktivama Vojske RS-a.

- Čak u dnevniku Ratka Mladića, njemu se referiše na jednom sastanku na Jahorini, da je Osanica kako oni navode "jako muslimansko uporište". Odgovornost taktičke grupe Foča koja je pripadala hercegovačkom korpusu Vojske RS-a je tu najznačajnija jer su oni sa svojih artiljerijskih položaja gađali civilne lokacije u ovom dijelu Goražda. Protiv Marka Kovača koji je bio komandant te taktičke grupe podignuta je optužnica pred domaćim pravosuđem, on je uživao u slobodi u susjednoj Srbiji koja je sigurno utočište ratnim zločincima. Preminuo je nedavno i nije dočekao da bude izručen pred domaće pravosuđe, a ono što je specifično i kritika domaćem pravosuđu, bez obzira na tu optužnicu koja se primarno odnosila na ono što se dešavalo u Foči, njemu nažalost nisu bile tačke optužnice za ono što je on i njegove jedinice činili na prostoru Goražda - naglasio je Džananović. 

Uz polaganje cvijeća na spomen obilježja Sinanu Žugi ali i ostalim braniocima Osanice, ovom prilikom potpisani si i ugovori o dodjeli jednokratnih stipendija jednom učeniku osnovne te dva učenika srednje škole što je praksa koju je udruženje “Sinan Žuga i saborci” pokrenulo uz podršku donatora, kojima su ovom prilikom dodjeljene i zahvalnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.