Zadatak Patriotske lige bio organizirati i izvršiti pripreme za pružanje oružanog otpora JNA i srpsko-crnogorskom agresoru, koji je u to vrijeme sve otvorenije prijetio suverenitetu Republike Bosne i Hercegovine.

Održan je i čas historije, položeni vijenci i cvijeće na spomen ploču, upriličen defile kroz grad, a nakon toga su položeni vijenci i cvijeće na spomen obilježja na Slanoj Banji.

Prvi komandant jedinice Patriotske lige Tuzla Salim Hodžić je ovom prilikom istakao da je jedinica formirana u tajnosti, bila često meta kontra-obavještajnih službi i organa državne bezbjednosti Tuzle, te da su sastanci bili često puta održavani i u Lukavcu, Živinicama, Kalesiji.

- Poslije 30. godina je zaista teško doći na isto mjesto jer naviru sjećanja i emocije ali smo svi ponosni na činjenicu da smo branili Bosnu i Hercegovinu od agresije i sa istoka i sa zapada kao i iznutra - kazao je Hodžić.

On je još između ostalog kazao da se jedinici Patriotske lige pogrešno spočitava podatak da jednonacionalna, Bošnjačka ili formacija SDA stranke, već da je to bila jedinica u kojoj je bilo oko 25 posto nebošnjačke populacije stanovništva i građana Tuzle.

O nastanku Patriotske lige te osjećanjima i emocijama, danas nakon 30. godina govorio je i Emir Razić, predsjednik Kluba Patriotske lige Tuzla koji je između ostalog kazao da se osjeća ponosnim na ono što je radio prije 30. godina.

Obilježavanje godišnjice će se završiti večeras u BKC TK u Tuzli izložbom ratnih fotografija Amela Emrića, saopćili su organizatori.