open-navfaktor-logo
search
Obaveza je pamtiti
Obilježena godišnjica zločina na Uborku i Sutini: Porodice 28 godina čekaju na pravdu
Pod sloganom "Obaveza je pamtiti", na lokalitetima Uborak, Sutina i Zalik u Mostaru je obilježena 28. godišnjica ubistava 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinjenih od pripadnika srpskih paravojnih formacija, potpomognutih domaćim zločincima srpske nacionalnosti.
13.06.2020. u 13:14
get url
text

Predsjednik Udruženja porodica stradalih Adnin Hasić  podsjetio je da je riječ o prvom masovnom i najvećem zločinu u Hercegovini tokom rata. Napomenuo je i da su ubijeni prije likvidacija protupravno odvedeni iz svojih domova, mučeni, te u noći sa 13. na 14. juni odvedeni na mjesta ubistava.

- Osim ovih likvidacija, dužni smo spomenuti i ubistva članova porodica Ćućurović, Grebović, Azinović, Kolobara i Cokić, počinjenih na kućnim pragovima ovih porodica. I danas po ko zna koji put pozivamo nadležno tužilaštvo da smogne snage i podigne optužnice. Osumnjičeni se odavno znaju - rekao je Hasić.

{$galerijaFotografija}

Nezadovoljan i dosadašnjom percepcijom javnosti prema najvećem ratnom zločinu u Hercegovini.

- Na godišnjicama imamo članove porodica, predstavnike medija i politički establišment Grada. Iskreno se nadam da će građani dati veći doprinos za kulturu sjećanja u ovom slučaju. Moram dodati i da smo stava da neko dugo koči kompletan proces, kao i da su u startu napravljeni propusti tužilaštava. Nije se teretilo Momčila Perišića, a jeste Vojislava Šešelja, iako je Perišić 1992. bio nadređen svima u liniji komanodvanja na ovom području. Skriveni su i krunski dokazi agresije. Svi se sjećaju Perišićevih naredbi za granatiranje mostarskih naselja, a niko ne zna gdje su ti snimci danas. Neka moćna ruka je to sklonila - dodao je Hasić.

Obilježavanju godišnjice stradanja civila Mostara, između ostalih, prisustvovao je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

20200613_2_42942424_55889200.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.