open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Obilježena treća godišnjica smrti general-majora OSBiH Huseina Tursunovića
Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka“ Kantona Sarajevo danas je u haremu Alipašine džamije obilježio treću godišnjicu smrti general-majora OSBiH i dobitnika najvećeg ratnog priznanja ARBiH "Zlatni ljiljan" Huseina Tursunovića.
10.01.2022. u 12:47
get url
text

Godišnjica je obilježena prigodnim vjerskim programom i polaganjem cvijeća kojem su prisustvovali članovi porodice, delegacije boračkih udruženja i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Tokom svoje vojne karijere obavljao je niz značajnih i odgovornih dužnosti. Nosilac je više odlikovanja, medalja, pohvala i priznanja, a među njima i najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan".

Član Patriotske lige bio je od maja 1991. godine, a u redove Teritorijalne odbrane RBiH stupio je u aprilu 1992. godine. Bio je zamjenik komandanta jedinice za specijalne namjene "Crni labudovi" i komandant 145. "S" lbr.

Svojim predanim radom i izvršavanjem zadataka dao je značajan doprinos odbrani Bosne i Hercegovine i svih njenih vrijednosti, a posebno je dao veliki lični i profesionalni doprinos osnivanju i razvoju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Na dužnosti u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine bio je do februara 2018. godine, kada je penzionisan sa dužnosti komandanta Komande za podršku Oružanih snaga BiH i sa činom generalmajora.

Tursunović je bio ponosni Srebreničanin, vođa, komandant, saborac i prijatelj, istakli su učesnici skupa.

Njegov sin Tarik Tursunović, također pripadnik i potporučnik Oružanih snaga BiH, zahvalio se prijateljima i sugrađanima koji su prisustvovali obilježavanju godišnjice smrti njegovog oca te je dodao da mu je čast što se skupu odazvao tako veliki broj ljudi.

- Jaka su osjećanja. Mislim da je ovo dan koji treba obilježiti za sve naše borce i gazije koji su dali doprinos u našoj domovini i državi i ne smijemo to nikada zaboraviti - kazao je Tursunović.

Tarik Tursunović prošle godine je proglašen najboljim stranim polaznikom Pješadijske rodovske škole u Republici Turskoj, a danas je kazao da ponosno korača očevim stopama.

- Imao sam priliku tokom odrastanja da imam dobrog uzora i primjera i nadam se da ću biti i upola dobar kao što je on bio - kazao je Tursunović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.