open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na heroja
Obilježeno 29. godina od pogibije Hajrudina Mešića - Kapetana Hajre, istinskog borca za BiH
U mjestu Nezuk kod Sapne obilježeno je 29 godina od pogibije narodnog heroja i istinskog borca za Bosnu i Hercegovinu Hajrudina Mešića - Kapetana Hajre.
30.10.2021. u 14:26
get url
text
Hajrudin Mešić, godišnjica pogibije

Na mjestu pogibije okupili su se predstavnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Islamske zajednice u BiH, delegacije općina Teočak i Sapna, Klub zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona SDA s predsjednikom kantonalnog odbora Fahrudinom Skopljakom i ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona.

- Danas smo bili na mjestu pogibije kapetana Hajre, položili cvijeće, da se nikada ne zaboravi takav heroj - kazao nam je Skopljak.

VEZANI TEKST - Heroj Kapetan Hajro civile puštao, srpske zarobljenike razmjenjivao, nije žalio da pogine

Komandant Prve teočanske brigade, brigadni general Hajrudin Mešić poginuo je pokušavajući da sa Teočanskim lavovima probije koridor spasa prema napaćenom narodu Kamenice i dalje ka Srebrenici.

Hajro je bio, kažu saborci, istinski bosanski sin, patriota i slavni komandant.

Kapetan Hajro je obavljao niz visokih vojnih komandnih dužnosti, među kojima i komandant Patriotske lige za sjeveroistočnu Bosnu, komandant TO Ugljevik-Teočak, komandant TO Zvornik i komandant Prve teočanske brigade.

Dobitnik je najvišeg priznanja Zlatni ljiljan i policijskog odlikovanja Medalje za hrabrost. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata i unaprijeđen u čin brigadnog generala.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.