open-navfaktor-logo
search
Japan
Obilježeno 77 godina od američkog bacanja atomske bombe na Nagasaki
Japanski grad Nagasaki obilježio je u utorak 77. godišnjicu američkog bacanja atomske bombe na taj grad.
09.08.2022. u 14:21
get url
text

Tim povodom je u znak sjećanja na žrtve napada atomskom bombom upriličen i komemorativni skup u Parku mira, na kojem se obratio japanski premijer Kishida Fumio.

- Unatoč tome što se nalazimo u teškom sigurnosnom okruženju, moramo zadržati svoju odluku da ne koristimo nuklearno oružje i da Nagasaki ostane posljednje mjesto koje će biti napadnuto nuklearnim oružjem - rekao je Fumio.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue pozvao je na svijet bez nuklearnog oružja, rekavši da je uništenje tog oružja jedini put spasa za budućnost čovječanstva.

Taue je naglasio da se rasprave o nuklearnom razoružanju ne provode i da je povjerenje u Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT) oslabilo.

Komemoraciji su prusustvovali diplomati država koje posjeduju nuklearno oružje te su minutom šutnje odali počast poginulima u napadu atomskom bombom koja je eksplodirala u 11.02 sati 9. augusta 1945. godine.

Atomska bomba, Little Boy (mali dječak) pala je na Hirošimu ujutro 6. augusta 1945. godine u 8 sati i 15 minuta. Bila je to bomba bazirana na uraniju, sa razarajućom moći od 15 –16 kilotona TNT-a. Bomba je imala formu cilindra, 305 cm dužine, prečnika 71 cm, a bila je teška oko četiri tone, od toga je 60 kilograma bio uranij.

Bomba je bačena sa visine od 10.000 metara, a detonirala je oko 550–580 metara iznad zemlje s ciljem da se dobije maksimalan efekat. Pretpostavke su da se do kraja 1945. godine, broj žrtava od posljedica atomske bombe popeo na 140.000.

Svega tri dana kasnije, 9. augusta, Sjedinjene Američke Države su bacile i drugu atomsku bombu, ovog puta na japanski grad Nagasaki, oko 300 kilometara jugozapadno od Hirošime.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.