open-navfaktor-logo
search
Osuđen zbog pedofilije
Objavljen snimak hapšenja jednog od najtraženijih bjegunaca u Evropi
Kako se dalje navodi u izvještaju, prije 12 godina nestao je bez traga. Osuđen je za višestruko silovanje kćerke svoje partnerice, kojoj je tad bilo 15 godina, pri čemu se služio kako svojim autoritetom, tako i silom i nasiljem. Također joj je prijetio da će, kaže li ikome što se dogodilo, ubiti njenu majku i sestru
29.09.2018. u 09:45
get url
text
Esteban Vacas García uhapšen u svom domu

Španska policija uhapsila je jednog od najtraženijih evropskih bjegunaca nakon što je otkrila da se ovaj skrivao u posebnom skrovištu kojeg je napravio u vlastitoj kuhinji.

Esteban Vacas García (49) je u bijegu još od 2006. kad je osuđen za silovanje 15-godišnje kćerke svoje partnerice.

Nestao je nekoliko dana prije nego što je zbog silovanja i seksualnog napada osuđen na zatvorsku kaznu od 16 godina. Uspješno se skrivao od policije čak 12 godina iako je bio na popisu najtraženijih osoba u Evropi.

Međutim, u srijedu su mu policajci ipak ušli u trag i našli ga na adresi u Salamaci, u regiji Castilla y León.

- Živio je u kući gdje je odrastao. Imanje je rijetko napuštao, svega nekoliko puta u tih 12 godina i to obično u ranim jutarnjim satima - stoji u policijskom izvještaju.

- U srijedu popodne policija je došla pred vrata s nalogom za pretres. Kad su ušli u kuću, primijetili su da je bjegunac sagradio skrovište ispod kuhinjskog elementa gdje bi se skrivao kad bi ga tražila policija.

Kako se dalje navodi u izvještaju, prije 12 godina nestao je bez traga. Osuđen je za višestruko silovanje kćerke svoje partnerice, kojoj je tad bilo 15 godina, pri čemu se služio kako svojim autoritetom, tako i silom i nasiljem. Također joj je prijetio da će, kaže li ikome što se dogodilo, ubiti njenu majku i sestru.

Sve vrijeme policija je pažljivo motrila sve adrese na kojima je živio kao i kuće njegovih prijatelja. Međutim, napredak u istrazi se dogodio nakon što je u novembru 2016. objavljena njegova slika te su policajci shvatili da se nalazi u regiji Castilla y León.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.