open-navfaktor-logo
search
Poznati detalji
Objavljen snimak napada u kojem je navodno stradao vođa ISIL-a Al-Baghdadi
Al-Baghdadi se navodno raznio samoubilačkim prslukom tokom napada na njegovo skrovište u sirijskoj provinciji Idlib
27.10.2019. u 13:20
get url
text
Abu Bakr al-Baghdadi
get url
text

Objavljen je snimak trenutka u kojem se vjeruje da je stradao vođa ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi. On je, navodno, poginuo tokom akcije američkih specijalnih snaga na sjeverozapadu Sirije.

Al-Baghdadi se navodno raznio samoubilačkim prslukom tokom napada na njegovo skrovište u sirijskoj provinciji Idlib. Sudeći prema informacijama turskih službi, na tu je lokaciju stigao 48 sati prije napada.

Vođa ISIL-a bio je sa dvije supruge, koje su, navodno, nosile eksplozivne naprave. Sa njima su bila i njegova djeca, za koju se vjeruje da su još uvijek živa.

Snimak je još uvijek nepotvrđen i u toku je konačna potvrda Baghdadijeve smrti na osnovu DNK analize. Tu bi informaciju mogao potvrditi predsjednik SAD-a Donald Trump, koji je najavio konferenciju za medije u Bijeloj kući.

Al-Baghdadi je jedna od najtraženijih osoba na svijetu još od 2014. godine, a njegove su riječi inspirirale više od 140 terorističkih napada u 29 zemalja mimo Iraka i Sirije, u kojima je poginulo više od 2.000 osoba.

U posljednjih nekoliko godina se nije mnogo pojavljivao u javnosti, puštajući samo sporadične audio snimke, uključujući i onu iz prošlog mjeseca u kojoj je pozvao članove ekstremističke grupe da urade sve kako bi oslobodili zarobljenike zatvorene u zatvorima i logorima.

Sirijska opservatorija za ljudska prava prijavila je napad koji je izvela eskadrila od osam helikoptera uz pratnju ratnog aviona. Napadi su izvedeni u području Barishe, sjeverno od grada Idliba, u noći sa subote na nedjelju.

U izvještaju se navodi da su helikopteri ciljali položaje ISIL-a snažnim udarima oko 120 minuta, tokom kojih su džihadisti teškim oružjem gađali helikoptere.

Sirijska opservatorija dokumentirala je smrt devet osoba kao posljedicu napada koalicijskog helikoptera, dodajući da će broj poginulih vjerovatno rasti zbog velikog broja ranjenih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.