open-navfaktor-logo
search
Ljubuški
Obnovljena tvrđava hercega Stjepana postat će turistički adut Hercegovine
Završetkom obnove tvrđave hercega Stjepana, Ljubuški će dobiti dodatan turistički adut – srednjovjekovnu tvrđavu koja će u skoroj budućnosti postati mjesto održavanja velikog broja manifestacija.
11.06.2022. u 12:14
get url
text

Tvrđava hercega Stjepana nalazi se na istaknutom vrhu brda Buturovica, na 396 metara nadmorske visine. Izgradnja tvrđave obično se pripisuje hercegu Stjepanu, premda je, zapravo, ta utvrda starija od njega.

Kompleks tvrđave sastoji se iz dva dijela: središnja kula četverokutnog oblika, popularno zvana Herceguša, izgrađena je krajem 14. ili početkom 15. stoljeća, a zidina u obliku nepravilnog višekutnika s masivnim kulama nastala je u osmanskom periodu nakon 1472.

U oktobru 2003. godine utvrda je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Obnova kroz EU projekte

Tvrđava je dugo vremena bila zapuštena i prijetila je opasnost od urušavanja, no posljednjih godina intenzivno se radi na njenoj restauraciji, rekonstrukciji i obnovi.

- Radovi koji se odvijaju u sklopu EU projekta Heritage Revived privode se kraju i trebali bi biti gotovi do kraja juna. Cilj tog projekta je očuvati, valorizirati i promicati kulturno-historijsku baštinu u pograničnim područjima, a kod nas su to tvrđava herceg Stjepana i rimski vojni logor Gračine u Ljubuškom - kazao je Feni direktor Razvojne agencije Zapadnohercegovačkog kantona (Herag) Radoslav Luburić.

Po njegovim riječima, radovi koji se trenutno izvode najzahtjevniji su do sada i najveći što se tiče finansija. U sklopu tih radova obnovljen je središnji dio kule Herceguše i okolni zidovi koji su bili u ruševnom stanju.

Asfaltirana pristupna cesta

- Kroz dva projekta odrađena u programu prekogranične saradnje s Crnom Gorom asfaltirali smo pristupnu cestu te preko projekta Fort-Net obnovili jugoistočne bedeme koji su bili najugroženiji i koji su predstavljali opasnost za domove koji se nalaze ispod same kule – dodao je Luburić.

Do sada je završeno oko 60 posto posla, ocijenio je Luburić, te je najavio nastavak aktivnosti na rekonstrukciji i obnovi tvrđave, kao i na uređenju posjetiteljskog centra na rimskom nalazištu Gračine:

- Kad sklopimo sve ovo s prirodnim ljepotama Ljubuškog i okolice, moći ćemo zadržati posjetitelje više dana. Ne samo mi, već i čitava Hercegovina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.