open-navfaktor-logo
search
Istraživanje za 2021.
Očekuje se rast obima poslovanja i povećanja plaća u Distriktu Brčko
Skoro 50 posto ispitanika istaklo je da očekuje rast obima poslovanja kao i finansijskih rezultata u 2021. godini, a 17 posto njih planira i povećanje plaća radnicima, jedan je od zaključaka istraživanja tržišta rada u Brčko distriktu BiH 2020/2021 koje je provedeno u januaru 2021. godine.
15.06.2021. u 10:58
get url
text
Luka Brčko
Luka Brčko

Istraživanje je realizova Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, uz tehničku podršku projekta "Unapređenje istraživanja tržišta rada" koji finansira Evropska unija, učestvovalo je 219 poslodavaca koji su u trenutku ispitivanja imali 1.723 angažovana radnika.

- Ovo istraživanje predstavlja presjek stanja na početku 2021. godine, a u budućnosti će služiti kao polazna osnova za kreiranje politika te praćenje promjena i trendova na tržištu rada - istakao je Ranko Markuš, voditelj projekta "Unaprjeđenje istraživanja tržišta rada".

Rezultati pokazuju da je više od 40 posto ispitanika zabilježilo opadanje i stagnaciju obima poslovanja u 2020. godini što se u istoj mjeri odrazilo i na njihove finasijske bilanse, kao i potencijal zapošljavanja. Ipak, trendovi oporavka su prisutni u Distriktu.

- Pored najave finansijskog oporavka, najveći procenat poslodavaca ne planira zapošljavati nove radnike u 2021. godini. Tek četvrtina njih, mahom iz oblasti trgovine, prerađivačke industrije i građevinarstva ima u planu nova zapošljavanja - kazala je direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, Tamara Duvnjak-Mitrović.

U Brčko Distriktu je posebno afirmativno okruženje za zapošljavanje mladih bez radnog iskustva, naglasila je, što pokazuje opravdanost politika Zavoda da se ciljanim programima pomogne mladim ljudima u integraciji na tržište rada.

Istraživanjem je također utvrđeno da 76 posto poslodavaca nije imalo promjenu broja zaposlenih u prethodnoj godini, a da čak 93,6 posto poslodavaca ne planira otpuštanje radnika u 2021. godini. Interesantno je da je čak 97,7 posto poslodavaca zadovoljno kvalitetom kvalifikacija, stručnim znanjem i vještinama radnika koje su do sada imali priliku angažovati.

Ukupna vrijednost projekta "Unapređenje istraživanja tržišta rada" iznosi 1.282.500 eura bespovratnih sredstava Evropske unije, a implementiraju ga konzorcij NIRAS, GOPA i Služba za zapošljavanje Republike Francuske u periodu od 1. septembra 2020. do 1. septembra 2022. godine, navodi se u saopćenju Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.