open-navfaktor-logo
search
Toplane Sarajevo
Od novembra stižu veći računi za grijanje
Sa početkom grijne sezone korisnici plaćaju više u odnosu na ljetni period kada se ne pružaju te usluge
01.10.2018. u 10:33
get url
text

Grijna sezona u Sarajevu počinje 15. oktobra i traje do 15. aprila. Toplane Sarajevo ranije su počeli zagrijavati stanove zbog niskih vanjskih temperatura zraka.

Zagrijavanje stanova se vrši prije početka grijne sezone ukoliko su vanjske temperature zraka dva dana uzastopno kreću do 12 stepeni.

Dnevni režim zagrijavanja stanova nije cijelodnevan, jer zavisi od vanjske temperature zraka i ako dođe do povećanja temperature, Toplane isključuju grijanje.

Ženja Ljubuškić, glasnogovornik Toplana Sarajevo, rekao nam je da se ne očekuje povećanje cijena grijanja, ali...

- Cijena centralnog grijanja zavisi od kretanja cijena plina, kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije. Sva postrojenja Toplana za proizvodnju toplotne energije koriste plin, a u slučaju poremećaja u snabdijevanju plina 90 posto naših postrojenja koja zagrijavaju 53.500 stanova u Kantonu Sarajevo može koristiti i alternativno gorivo, mazut ili lož ulje – kazao je Ljubuškić.

Sa početkom grijne sezone korisnici plaćaju više u odnosu na ljetni period kada se ne pružaju te usluge.

Stambeni prostor sa uračunatim PDV-om površine 60 kvadratnih metara za mjesec maj, juni, juli, august i septembar plaćao se 36,75 maraka, a u grijnoj sezoni računi su veći.

- U sezoni grijanja koja traje sedam mjeseci od oktobra do aprila za stan od 60 kvadratnih metara mjesečni račun iznosi 127,09 maraka sa PDV-om. Dakle, naši korisnici će veće račune od oktobra dobiti u novembru  – kazao je Ljubuškić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.