open-navfaktor-logo
search
Proučena dova za šehide
"Odbrana BiH - Igman 2021": Domovina je stečevina i blagodat koja nije došla sama od sebe
Na Igmanu je u petak održan vjerski program u sklopu manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2021", tokom kojeg je naznačena važnost očuvanja kulture sjećanja, učvršćivanja zajedništva i izgrađivanja svijesti o blagodatima.
06.08.2021. u 14:07
get url
text

Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnju manifestaciju organizatori su programski prilagodili i u određenim sadržajima reducirali. Ranije su na mezarjima i spomen obilježjima položeni vijenci i odata je počast šehidima i poginulim braniteljima BiH.

U petak je na Igmanu organiziran vjerski program, odnosno proučena je dova za domovinu, klanjan džuma-namaz i proučena hatma dova šehidima BiH. Tokom prigodnih obraćanja naglašen je značaj očuvanja kulture sjećanja, ali i značaju džamija i džemata. Govoreno je i o brojnim izazovima s kojima se suočava BiH u posljednje vrijeme, te je upućen poziv vjernicima da učvrste svoje zajedništvo.

{$galerijaFotografija}

Hutbu je održao mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Tom prilikom podsjetio je na brojna dovišta širom Bosne i Hercegovine, poput Ajvatovice, Bune, Karića, Kladnja, pa sve do onih lokalnih koja se vežu za određeni geografski prostor i džemat.

Zov našeg zavičaja, domovine i države

- Nas ovdje danas na Igmanu dozvao je poziv našeg duhovnog zavičaja, naše vjere, i zov našeg zemaljskog zavičaja, naše domovine i države, koji trebaju svoje sinove i svoje kćeri da se u plemenitoj namjeri saberu, okupe, povežu i uvežu kako bi pokazali da nam je jako stalo da očuvamo i afirmišemo i naš duhovni i naš zemaljski zavičaj. I taj duhovni i taj zemaljski zavičaj jedan drugog dopunjuju i osnažuju, i onda kada dovoljno brinemo i o jednom i o drugome zavičaju, onda je zemlja Bosna mirna, i mirna za prosperitetan život u njoj - rekao je Dedović.

Istakao je kako planina Igman ima posebno mjesto u duši i svijesti svakog samosvjesnog čovjeka, baš kao što su brojne druge bosanskohercegovačke planine, prelazi i vrleti u teškim vremena bile važni koridori ka slobodi i dostojanstvu čovjeka.

Smatra kako tako nam i danas trebaju biti važni svi prostori koji se vode kao grunt zemlje bosanskohercegovačke, bez obzira gdje se taj grunt nalazio, i bez obzira na brojnost onih koji na njemu obitavaju.

- Život je vrijednost, vrijeme je dragocjenost, sloboda je blagodat. Mir, sigurnost i blagostanje su blagodati. Domovina, država, stečevina je i blagodat koja nije došla sama od sebe. Ona je satkana od krvi šehida i palih boraca, i žrtve i truda odanih i samosvjesnih patriota koji su prepoznali trenutak i nesebično se davali u njenoj odbrani i njenoj izgradnji. Na blagodatima treba trajno zahvaljivati. Valja izgrađivati svijest o blagodatima, kako lično svako od nas, tako i među nama samima, na kolektivnom planu kao narod trebamo izgrađivati svijest o blagodatima. I na lijep, kulturan i uvjerljiv način govoriti o njima, i javno obznanjivati značaj blagodati - rekao je Dedović.

Osjećaj uzajamne povezanosti

Istakao je i kako je prijeko potrebno i iznimno važno da se među ljudima razvija osjećaj uzajamne povezanosti, socijalne bliskosti i iskrenog bratskog povjerenja.

- Te vrijednosti ključne su za naš uspjeh i naš spas, kako ovosvjetski tako i onosvjetski. Nažalost, zanijeli smo se i ponijela nas je ovodunjalučka brzina i stil života, koji su nas i bez korone otuđili, razdvojili, udaljili, pa smo u mnogome zapustili i zanemarili te vrednote - rekao je Dedović.

Poručio je kako neophodno istrajavati, to je vjernička odlika, i te bitne sastavnice ličnog i kolektivnog bića treba popravljati, sastavljati i dovoditi u red.

Bitka na Igmanu, jedna je od najznačajnijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH, to nije ostvareno.

Manifestacija, čiji je moto "Dođi i posvjedoči", zbog COVID-19 i opasnosti od širenja virusa, i ove godine je održana pod motom "Ostani kući i posvjedoči".

Odbrana BiH - Igman 2021 - 6. 8. 2021.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.