open-navfaktor-logo
search
Istok ili zapad
Odgovor Dodikovoj inicijativi: Sarajevo je Sarajevo, budalo
Dodikova inicijativa pomalo podsjeća na onaj čuveni grafit iz ratnog Sarajeva, kada je na zgradi Pošte nekom ostrašćenom nacionalisti koji je napisao "ovo je Srbija" osvanuo odgovor: "Ovo je pošta, budalo"
25.09.2018. u 10:43
get url
text

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sinoć je ponovo "zablistao" na predizbornom skupu te stranke u Istočnom Sarajevu.

Služeći se već uobičajenim uvredama, psovkama i jezikom mržnje, Dodik je tako, između ostalog, srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića nazvao "seronjom", a bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Paddyja Ashdowna "kretenom".

No, to nije sve: Dodik je u predizbornom zanosu žiteljima Istočnog Sarajeva predložio da organizuju referendum i vrate naziv "srpsko Sarajevo".

- Organizujte referendum i vratite naziv "srpsko Sarajevo". Na to imamo pravo i to nam niko ne može zabraniti. Predlažem da to uradimo već na proljeće - kazao je Dodik.

Dodikova inicijativa pomalo podsjeća na onaj čuveni grafit iz ratnog Sarajeva, kada je na zgradi Pošte nekom ostrašćenom nacionalisti koji je napisao "ovo je Srbija" osvanuo odgovor: "Ovo je pošta, budalo". Kada bismo, nedajbože, bili podjednako drski i vulgarni kao predsjednik SNSD-a, mogli bismo to prevesti u odgovor Dodiku: "Sarajevo je Sarajevo, budalo."

Vraćanje u život karadžićevskih ideja da svaki teritorij na kojem žive Srbi u svom zvaničnom nazivu treba nositi odrednicu "srpski", predstavlja ništa drugo do još jedan u nizu očajničkih pokušaja Milorada Dodika da samom sebi i cijelom svijetu dokaže kako je on, eto, predsjednik neke samostalne države - što je fantazija koju Dodik iznova ponavlja do te mjere da bi to već zahtijevalo jedno kvalitetno psihijatrijsko vještačenje.

Istočno Sarajevo službeno ima status grada. Raniji naziv Srpsko Sarajevo odlukom Ustavnog suda BiH proglašen je neustavnim i diskriminatorskim prema Bošnjacima, Hrvatima i ostalim građanima koji nisu srpske nacionalnosti, jer je u svom nazivu sadržavao odrednicu "srpski". Istočno Sarajevo sastoji se od sedam općina, među kojima su i općine koje su prema odluci Ustavnog suda BiH također izgubile odrednicu "srpski“.

Za stanovnike Sarajeva, onog prijeratnog, jedinstvenog, te općine smatrane su prigradskim naseljima, a ni poslije rata naziv "Istočno Sarajevo" nije zaživio u pravom smislu te riječi, čak ni među njegovim stanovnicima. Za taj dio grada najčešće se koristi naziv Lukavica, a posljednjih godina postojale su i inicijative da Sarajevo i općine koje pripadaju Istočnom Sarajevu postanu jedinstvena administrativna jedinica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.