open-navfaktor-logo
search
Riječ stručnjaka
Odlazak radnika: Moraju se povećati plaće, ali i smanjiti davanja prema državi
Profesor Željko Šain smatra da će problem odlaska radnika biti još veći od Nove godine kada će Njemačka smanjiti kriterije za dobijanje radnih dozvola
03.11.2018. u 08:11
get url
text

Već godinama se u BiH govori o odlasku ljudi, prije svega mladih. Međutim, tek odnedavno se počela spominjati direktna posljedica prekomjernog odlaska ljudi, a to je zapravo odlazak kvalifikovanih radnika svih struka i profila. Nije više rijetkost da se poslodavci i javno žale kako ne mogu naći radnike.

- Znam nekoliko primjera ljudi koji bi napravili nove fabrike, ali nedostaje radne snage. Imate prevozničkih preduzeća koji imaju kupljene nove autobuse i kamione, ali nema ko da ih vozi. Recimo, jedno građevinsko preduzeće u Sarajevu je u martu na platnom spisku imalo 145 radnika. Ovaj mjesec će plaće obračunati samo za 45 radnika. Znači iz jedne građevinske firme je za pola godine otišlo 100 radnika – navodi neke od primjera profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Željko Šain.

On napominje kako će taj problem u bliskoj budućnosti biti još izraženiji.

- Mnogi koji bi investirali boje se bukvalno da li će naći dovoljno radne snage. Taj strah će biti još veći od Nove godine, jer je Njemačka smanjila kriterije za odlazak na rad u tu zemlju. Ne bih želio da se ostvari crni scenario u vezi sa odlaskom naših ljudi, jer je u BiH u posljednjih nekoliko mjeseci najveći problem kako osigurati dovoljno radnika. Taj problem je toliko gorući da traži da se počne rješavati koliko sutra, odnosno već u toku ovog mjeseca. Bojim se da će se zbog postizborne situacije, kada se nisu konstituisali zakonodavni i izvršni organi na svim nivoima u BiH, zakasniti s rješavanjem ovog gorućeg pitanja, što može izazvati višestruke negativne posljedice za cijelu BiH – dodao je Šain.

Većina ljudi, kada čuje kako se poslodavci žale na nedostatak radne snage, prokomentarišu u stilu: "Neka daju veću plaću, pa će naći radnike". Međutim, to je, prema Šainovom mišljenju, samo dio rješenja.

- Da bi se radnici zadržali neminovno je da im se povećaju plaće. Tu bi na prvom mjestu morala biti uloga države, kako bi se izdvajanja koja poslodavci plaćaju prema državi moraju biti značajno smanjena, kako bi se plaće radnika mogle povećati. Radi se o izdvajanjima mimo fiskalnih, koji su propisani zakonima. Međutim, bez povećanja plaća radnicima mi ćemo ostati bez radnika – tvrdi Šain.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.