open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Održan prijem povodom 88. Nacionalnog dana Kraljevine Saudijske Arabije
Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah je, obraćajući se zvanicama,  kazao da se 23. septembar 1932. godine smatra najvažnijim događajem u povijesti njegove zemlje
24.09.2018. u 22:45
get url
text

Prijem povodom 88. Nacionalnog dana Kraljevine Saudijske Arabije održan je večeras u Sarajevu, a ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah je, obraćajući se zvanicama,  kazao da se 23. septembar 1932. godine smatra najvažnijim događajem u povijesti njegove zemlje.

Po njegovim riječima, to je dan koji narod Kraljevine Saudijske Arabije proslavlja kao dan ujedinjenja i formiranja Kraljevine od "rahmetli kralja Abdulaha bin Abdulaziza bin Abdurahmana al Sauda".

- Na taj datum se gleda s poštovanjem i ponosom, jer to je prilika da se osvrnemo ne samo na različite etape izgradnje i ujedinjenja nacije kao i mnoga dostignuća ostvarena na raznim poljima, već je način da se očuva sve ono što su preci doprinijeli naciji kako bi se suočila sa budućnošću - kazao je ambasador Mominah.

Istaknuo je da Kraljevinu Saudijsku Arabiju i Bosnu i Hercegovinu povezuju prijateljske i bliske veze. Bila je među prvim zemljama koje su priznale pravo BiH na nezavisnost, očuvanje teritorijalnog integriteta, stabilnost prilika, uvažavajući njen identitet predstavljen u mirnom suživotu različitih vjera i nacija.

Naveo je da Kraljevina Saudijska Arabija nije štedjela svoje diplomatske i materijalne napore kako bi podržala suverenitet i teritorijalni integritet BiH, da bi se došlo do pravednog rješenja koje bi BiH omogućilo da nastavi živjeti u miru i sigurnosti unutar svojih međunarodno priznatih granica.

Ambasador Mominah je kazao da su od prošlogodišnje proslave Nacionalnog dana Kraljevine Saudijske Arabije pa do večerašnje proslave bilateralni odnosi između dvije zemlje svjedočili posebnu aktivnost putem uzajamnih zvaničnih posjeta visokih delegacija, koje odslikavaju dubinu i čvrstinu tih veza između dviju zemalja što je rezultiralo potpisivanjem nekoliko bilateralnih sporazuma koji imaju za cilj jačnje i produbljenje ove saradnje.

Napomenuo je da je osnovano zajedničko Vijeće privrednika iz dviju zemalja, potpisan je Ugovor o donaciji na osnovu kojeg će Kraljevina finansirati završetak radova na unapređenju infrastrukture u skladištima municije Ministarstva odbrane BiH, skladište Krupa u Hadžićima i Kula u Mrkonjić Gradu, te skladište naoružanja Teufik Muza Tufo u Visokom.

- Zatim je potpisan Sporazum o povoljnom kreditu za finansiranje projekta izgradnje i opremanja nekoliko bolnica i pratećih zdravstvenih ustanova u Mostaru, kao i  povoljan kredit za rekonstrukciju projekata unapređenja infrastrukture u općini Stari Grad u Sarajevu - kazao je ambasador.

Podsjetio je da je također potpisan i Ugovor o nadzoru nad izgradnjom  i opremanjem biblioteke Sarajevskog univerziteta, a posljednji u nizu je Sporazum o izgradnji sjedišta Ambasade u Sarajevu, koje će biti simbol veza između dviju zemalja.

Što se tiče kulturnog i naučnog segmenta, kazao je da Ambasada nastavlja podržavati kulturnu saradnju sa različitim institucijama u BiH putem Kulturnog centra Kralj Fahd u Sarajevu i njegovog ogranka u Mostaru.

- Među stvarima na koje smo ponosni je briga Vlade Kraljevine Saudijske Arabije da osigura udobnost svojim gostima hadžijama i onima koji obavljaju Umru posjećujući sveta mjesta - kazao je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH.    

Dodao je da se oni u Kraljevini Saudijske Arabije raduju posjeti bosanskih muslimana koji dolaze u Svetu zemlju obaviti Hadž i Umru.   

Prijemu povodom 88. Nacionalnog dana Kraljevine Saudijske Arabije prisustvovale su brojne zvanice iz političkog, javnog života BiH, kao i predstavnici diplomatskog kora  i međunarodnih organizacija u BiH, a počasna gošća bila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Borovac je čestitala 88. Nacionalni dan Kraljevine Saudijske Arabije, dodajući da taj praznik želi čestitati i svim građanima Kraljevine Saudijske Arabije koji rade i borave u BiH.

- Znamo da je građanima Saudijske Arabije poseban osjećaj obilježavati praznike van domovine, ali sam isto tako sigurna da je BiH dobar domaćin i da se i ovdje osjećaju ugodno i dobrodošli – kazala je ministrica Borovac.

Dodala je da je ovo prilika da istakne kako je Kraljevina Saudijska Arabija "naš važan vanjsko-politički partner, ali i naglasi da su se Kraljevina i njene vlasti do sada u više navrata dokazali kao veliki prijatelji Bosne i Hercegovine“.

- Ambasador Hani Muminah to dokazuje svakoga dana trudeći se da se osnaži kako ekonomske, tako i kulturne veze između Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine. Saudijski investitori su dobrodošli širom svijeta i naša je želja, a i cilj  da privučemo što više sudijskog kapitala slobodnog za investiranje u BiH – napomenula je ministrica Borovac.

Jednako tako, dodala je ona, otvoreni smo za naučnu i kulturnu saradnju i ponosni na činjenicu da je Bosna i Hercegovina iz godine u godinu sve traženija destinacija za turiste, među kojima je značajan broj i iz Kraljevine Saudijske Arabije.

- Zahvalni smo za sve što je Kraljevina Saudijska Arabija uradila za Bosnu i Hercegovinu na ekonomskom, a posebno na humanitarnom planu. Uvjereni smo da je naš zajednički cilj da dalje jačamo međudržavne odnose, kako u interesu naroda Kraljevine Saudijske Arabije tako i naroda BiH - kazala je ministrica Borovac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.