open-navfaktor-logo
search
Memorijalni centar
Održana konferencija "Genocid i Srebrenica - saradnja za istinu", potpisana zajednička izjava
U organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica danas je u Kulturnom centru Srebrenica organizovana konferencija "Genocid i Srebrenica – saradnja za istinu".
08.06.2022. u 14:00
get url
text

Na konferenciji su predstavljeni rezultati rada Memorijalnog centra Srebrenica u proteklom periodu, kao i planovi za naredni period.

- Organizovali smo konferenciju u Srebrenici povodom dolaska naših partnera načelnika, gradonačelnika, vlada kantona, Federacije i drugih institucija Bosne i Hercegovine. Ovo je, jednom riječju, koalicija za istinu, pamćenje, memoralizaciju. Shvatili smo da je Memorijalni centar najviši prioritet u Bosni i Hercegovini. Odlučili smo da našim partnerima prenesemo šta smo to radili proteklu godinu dana. Mislim da od danas pa nadalje Memorijalni centar će biti integrativni faktor u Bosni i Hercegovini - rekao je predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Šefket Hafizović.

Dodao je da je u proteklom periodu urađeno mnogo posla.

- Urađeno je mnogo na rekonstrukciji i konzervaciji u tom građevinskom smislu. Pored toga, uradili smo preko stotinu memoranduma o saradnji što sa domaćim što sa međunarodnim institucijama i organizacijama, memorijalima i muzejima. Veliki doprinos u radu u proteklom periodu dala nam je Velika Britanija, Holandija i Turska koja je preko TIKA-e zaista mnogo uložila. U pripremi je Muzej genocida - istakao je Hafizović.

Nakon prezentacije i konferencije upriličeno je potpisivanje zajedničke izjave "Saradnja za istinu" između Memorijalnog centra Srbrenica i predstavnika lokalnih samouprava, gradova, kantona i Vlada koje su u proteklom periodu podržavali rad centra.

Kroz izjavu su se potpisnici obavezali da će u narednom periodu pružati podršku u radu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Amir Kulaglić, predstavnik Vlade Tuzlanskog kantona, je uime Vlade TK danas potpisao sporazum sa Memorijalnim centrom Srebrenica.

- Vlada Tuzlanskog kantona godinama podržava prije svega Organizacioni odbor i obilježavanje godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Pored toga, sa značajnim finansijskim sredstvima podržavamo rad Memorijalnog centra i svih njihovih projekata - rekao je Kulaglić.

Nermin Muzur, načelnik općine Ilidža izjavio je:

- Općina Ilidža je i u prethodnim godinama izdvajala sredstva iz budžeta kao podršku Memorijalnom centru, te pored toga imamo stavku koja je namijenjena povratničkim mjestima. Od prošle godine imamo posebnu budžetsku stavku koja se odnosi na Memorijalni centar, te je to način da svake godine sigurno imamo određena sredstva za rad i funkcionisanje Memorijalnog centra. Naše opredjeljenje je da trajno podržavamo rad Memorijalnog centra. Prošle godine je to bilo 25 hiljada KM, ove godine je to 50 hiljada KM.

Danas će u Memorijalnom centru Srebrenica biti upriličeno i otvaranje Upravne zgrade Memorijalnog centra čiju je rekonstrukciju finansirala Vlada Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.