open-navfaktor-logo
search
Dodijeljeni mandati
Održana konstituirajuća sjednica Skupštine Livanjskog kantona
Dodjelom mandata te polaganjem i potpisivanjem zakletve novoizabranih zastupnika u Tomislavgradu je konstituiran novi saziv Skupštine Livanjskog kantona (Kanton 10)
23.11.2018. u 14:00
get url
text
Skupština Livanjskog kantona

Predsjednik Skupštine Livanjskog kantona u starom sazivu Robert Bagarić (HDZ BiH) započeo je konstituirajuću sjednicu prozivkom zastupnika, nakon čega je pročitao izvještaj CIK-a o provedenim izborima u ovom kantonu.

Uslijedilo je polaganje zakletve, čime je sjednica i završena. U predstojećem periodu trebali bi se formirati klubovi naroda, koji će predložiti kandidate za mjesto predsjednika i zamjenika predsjednika Skupštine LK. Zatim slijedi izbor skupštinskih radnih tijela te formiranje vlade.

Predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Tomislavgrad Stipan Šarac u izjavi za medije kazao je kako vjeruje da će HDZ BiH nastaviti suradnju s SNSD-om i SDA, strankama koje su dobile najveću podršku među srpskim, odnosno bošnjačkim biračima u Kantonu, a to su ujedno stranke koje su s HDZ-om BiH činile vladajuću većinu u protekle četiri godine.

Kazao je kako je HDZ BiH otvoren za pregovore i s drugim strankama, dodavši kako vjeruje da će se nova vlast u LK brzo formirati.

Nedjeljko Rimac iz HDZ-a 1990 poručio je kako će ta stranka pričekati odluku CIK-a o popunjavanju Dom naroda FBiH, nakon čega će donijeti odluku o eventualnom ulasku u vladajuću većinu, dok je Josip Perić iz Hrvatske nezavisne liste, koja će imati tri zastupnika, kazao kako će ta tri zastupnika najvjerovatnije biti dio opozicije.

- Nisu stvoreni uvjeti da se može razgovarati programski i da će nešto ići nabolje. Za nas kao stranku bilo bi bolje da budemo dio opozicije. Sudjelovanje u vlasti dolazi u obzir samo ako dogovorimo reviziju svega što je do sad bilo, ako se dogovorimo šta ćemo dalje raditi i kako ćemo odgovarati za ono što ne uradimo - kazao je Perić.

Prema rezultatimaoktobarskih Općih izbora, najviše zastupnika u novom sazivu Skupštine HBŽ-a imat će HDZ BiH i koalicija stranaka HNS-a, ukupno osam: Stipan Šarac, Robert Bagarić, Ante Tadić, Ivan Tomić, Anita Batarilo, Mladen Šarić, Ivan Jozić i Ivan Ivić.

HDZ 1990 imat će četiri zastupnika (Nedjeljko Rimac, Jozo Ćosić, Anamarija Rajič, Drago Stanić), Srpska lista tri (Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Drago Puzigaća), Hrvatska nezavisna lista također tri (Josip Perić, Ivan Krstanović, Stipo Ćurković), SDA dva zastupnika (Hikmet Hodžić, Jasenko Tufekčić).

Po jednog zastupnika imat će Srpska napredna stranka (Duško Radun), Narodna stranka Radom za boljitak (Josip Tomić), Hrvatska republikanska stranka (Krešimir Tabak), Kantonalna nezavisna lista (Draško Dalić i SDP BiH (Jugoslav Brdar).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.