Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) izvijestila je u subotu kako će, na tragu političkih prozivanja a koja dolaze od partnera za uspostavu vlasti u BiH, nastaviti raditi s partnerima kako bi BiH profunkcionirala kao "normalna, europska država u kojoj će tri konstitutivna naroda biti do kraja ravnopravna". 

Iz ove stranke kažu kako su "bošnjački politički predstavnici iz SDA jasno i nedvosmisleno, spremni žrtvovati strateške i infrastrukturne interese cijele države u korist vlastitih interesa".

-Svi koji žele konkretan napredak, posebno partneri na bošnjačkoj i srpskoj strani s kojima smo ušli u postizbornu saradnju, moraju prihvatiti da nećemo dopustiti da nas se više zavlači i troši vrijeme na produciranje kriza što se odražava i na euroatlantske integracijske procese i aktivnosti s kojima već uvelike kasnimo- priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Navodi se kako HDZ BiH i stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor nisu i neće biti dio problema i opstrukcija.

Iz te stranke pozvali su partnere iz SDA i SNSD-a na, kako kažu, zajednički pronalazak rješenja i povratak međusobnog povjerenja kako bi napravili iskorak između nivoa BiH i entiteta, ali i unutar Federacije BiH.

-Za HDZ BiH, vjerujemo i za naše partnere, te za cijelu BiH i njen europski put je prevažno da vlast profunkcionira, da konačno riješimo sva otvorena pitanja, pitanje Izbornog zakona kao važnog stuba vladavine prava te zaštite ustavnih načela i općih principa ljudskih prava -stoji u priopćenju HDZ-a BiH.

VEZANI TEKSTOVI - Izetbegović: SNSD da prestane s opstrukcijama rada Parlamenta, a HDZ da otkoči imenovanje Vlade FBiH

 INTERVJU-Bakir Izetbegović: Dodik već deceniju kreira krize u BiH, a Čović mu drži stranu