Rukovodstvo ABA lige neodigranu utakmicu između Budućnosti i Crvene zvezde registrovala je službenim rezultatom 20:0 u korist crnogorskog tima, jer se Beograđani nisu pojavili u Podgorici.

Uz to, Zvezda je kažnjena i novčano sa oko 40.000 KM, a oduzet joj je i jedan bod.

Klub iz Beograda oglasio se saopćenjem za javnost, u kojem je indirektno poručio kako je ovo vjerovatno i kraj ABA lige.

- KK Crvena zvezda obavještava javnost da je dobio odluku disciplinskog sudije ABA lige Saše Palvičića Bekića, koja se bazira isključivo na zapisniku delegata neodigrane utakmice 13. kola ABA lige KK Budućnost VOLI - KK Crvena zvezda dana 30. decembra 2019. godine, Senada Beganovića.

U istoj odluci disciplinskog sudije jasno se navodi "da o registraciji utakmice ne odlučuje disciplinski sudija ABA lige" i da se odluka može primijeniti tek kada Predsjedništvo ABA lige donese odluku po zahtjevu KK Crvena zvezda oko odlaganja utakmice!

Ukoliko Predsjedništvo ABA lige donese pozitivnu odluku o zahtjevu KK Crvena zvezda i odloži utakmicu, odluka o kažnjavaju koja je uvjetna, ne važi!

KK Crvena zvezda također naglašava da u odluci disciplinskog sudije postoje brojne kontradiktornosti poput one u kojoj se navodi da "prema izvještaju delegata, svim dopisima i predsjedniku ABA lige Domagoju Čavloviću, liga nije donijela nikakvu odluku od odlaganju utakmice"?

KK Crvena zvezda je jasno i glasno navela u svojim dopisima, prigovorima i dopunama da nije dobila nikakvu odluku ABA lige da utakmica u Podgorici može da se odigra u predviđenom terminu dana 30. decembra 2019.godine.

Također, KK Crvena zvezda skreće pažnju javnosti da se u obrazloženju disciplinskog sudije jasno navodi "da ova kazna ne egzistira ukoliko Predsjedništvo ili novi direktor i sportski direktor donesu drugačiju odluku kao nadležni organi za ovaj slučaj".

Također, ista vrhovna tijela ABA lige imaju pravo da preinače i ostale uvjetne kazne - novčanu kaznu i oduzimanja boda.

KK Crvena zvezda upozorava da je u ovom slučaju i počev od 28. decembra 2019. godine učinio sve što je u njegovoj moći i na sve moguće načine, da dobije pravovremeni odgovor od strane lige, kao i svih nadležnih sigurnosnih organa Srbije oko odlaska i odigravanja utakmice u Podgorici. Podsjećamo da je u pitanju bila viša sila i okolnosti koje nemaju veze sa sportom, niti je na njih mogao da utječe kao klub!

Pošto se disciplinski sudija ABA lige, osim što je doslovno tumačio izveštaj delegata, ogradio i prebacio odgovornost na Predsjedništvo i novi menadžment ABA lige - očekujemo da Predsjedništvo regionalnog takmičenja i svi organi u čijoj je to nadležnosti promijene ovu odluku, budu mudri, pragmatični u situaciji koja cijelu ABA ligu i sve klubove stavljaju na veliki ispit i dovode u pitanje njenu budućnost, i na prvom mjestu regularnost!

U slučaju da se oni koji treba da odluče o epilogu ove utakmice, kruto drže samo slova, ne i okolnosti u kojima je trebalo da bude odigrana utakmica u Podgorici, i kao mjerodavni potvrde ovu uvjetnu odluku disciplinskog sudije - koji se ponavljamo, i samoproglasio nenadležnim za izricanje konačne kazne, onda će ABA liga kakvom je znamo - prestati da postoji!

KK Crvena zvezda je svoje razloge da ne otputuje u Podgoricu i svega što je prethodilo toj odluci, jasno naveo na konferenciji za medije u ponedeljak. Događaji nakon toga samo su donijeli potvrdu ispravnosti odluke kluba da zbog više sile ne otputuje u Podgoricu. Zato očekujemo hitno odlučivanje Predsjedništva ABA lige ovim povodom, i odluku o odigravanju nove utakmice bez ikakve kazne. Sve ostalo - označit će kraj ABA lige - poručuju iz Zvezde.