open-navfaktor-logo
search
Na inicijativu Turske
OIC saziva vanredno zasjedanje zbog izraelskog plana aneksije na Zapadnoj obali
Članice Organizacije islamske saradnje (OIC) dogovorile su održavanje vanredne sjednice povodom izraelskog plana o aneksiji nekih dijelova okupirane Zapadne obale.
23.05.2020. u 13:37
get url
text

Neimenovani diplomatski izvor saopćio je da dogovor o sazivanju vanrednog zasjedanja postignut inicijativom Turske i telefonskim razgovorima koje je šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu obavio sa kolegama iz više članica OIC-a.

Vanredna sjednica Izvršnog vijeća OIC-a biće organizirana na nivou ministara vanjskih poslova.

Datum održvanja sjednice će naknadno biti utvrđen nakon što palestinska vlada poslije Bajrama podnese i formalni zahtjev za njeno održavanje.

Glavna tema sjednice biće sprečavanje implementacije izraelskog plana aneksije palestinske teritorije na okupiranoj Zapadnoj obali.

Američki predsjednik Donald Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu su krajem januara ove godine u Bijeloj kući saopćili takozvani “Mirovni plan za Bliski istok“ koji predviđa da se ilegalno izgrađena jevrejska naselja na Zapadnoj obali i cijela Jordanska dolina tretiraju kao teritorij Izraela.

Američka i izraelska komisija već je počela izrađivati nove karte za taj plan aneksije, koji je naišao na oštre kritike iz ostatka međunarodne zajednice.

Izraelski premijer Netanyahu je 17. maja u Knessetu položio svečanu zakletvu kao premijer nove koalicione vlade Izraela i tom prilikom je kazao da je došlo vrijeme da Izrael proglasi aneksiju tih dijelova palestinske teritorije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.