open-navfaktor-logo
search
Odavanje počasti
Oko 200 biciklista i maratonaca iz Bihaća krenulo prema Srebrenici
Oko 200 biciklista i maratonaca iz Bihaća, ostalih gradova i općina Unsko-sanskog kantona te inostranstva jutros su krenuli prema Srebrenici kako bi 11. jula u Potočarima odali poštovanje svim žrtvama genocida 1995. godine.
08.07.2021. u 10:31
get url
text

Organizator 17. biciklističkog maratona "Bihać - Srebrenica" je Klub ekstremnih sportova "Limit", a ove godine se prema Srebrenici uputilo 183 biciklista.

- Ovogodišnji učesnici dolaze iz skoro svih krajeva Evrope, a vozit ćemo u tri etape. Naša prva relacija je Bihać - Jajce i u toj etapi vozimo otprilike 150 kilometara. Naredno odredište je Sarajevo, dok treći dan vozimo od Sarajeva do Potočara, gdje bismo trebali stići 10. jula u večernjim satima. Ovo radimo sa ogromnim poštovanjem, ali i ponosom jer nas je svake godine više - riječi su predsjednika Kluba ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća Ermina Lipovića.

Ovogodišnji Biciklistički maraton "Bihać - Srebrenica" vozit će i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

- Uvijek sa ponosom ističemo da je Krajina najdržavotvorniji dio Bosne i Hercegovine, a u ovakvim prilikama to i dokazujemo. Idemo se pokloniti žrtvama i podijeliti bol svih Srebreničana, tako da je ovo samo skroman izraz sućuti - kazao je kantonalni premijer Ružnić.

Nekima od učesnika ovog biciklističkog maratona prethodilo je i bicikliranje iz Švicarske, Austrije ili Njemačke.

- Već 11. godinu naš biciklistički maraton počinjemo iz Švicarske. Vozimo do Cazina, pa se priključujemo ostalim učesnicima na Gradskom trgu u Bihaću. Tako smo uradili i ove godine, pa je nas devetoro iz Švicarske krenulo 3. jula. To je najmanje što možemo uraditi u želji da iskažemo poštovanje i podsjećamo na žrtve genocida u Srebrenici - rekao je Bekir Liđan iz Cazina koji živi i radi u Švicarskoj.

Za biciklistima odmah su krenuli i maratonci, koji štafetno trče 12. Supermaraton "Bihać - Srebrenica".

- Mislim da smo ovdje svi sa ogromnim motivom, odnosno jasnim ciljem. Nas 18 želi učešćem u ovom Supermaratonu poslati poruku mira, ali i podsjećanje na stradanje i patnju nevinih. Trčat ćemo 495 kilometara, a u Konjević Polje kod nane Fate bismo trebali stići u noći između 9. i 10. jula, odakle nastavljamo za Potočare - izjavio je član Organizacionog odbora Samir Šabić iz Bosanske Krupe.

Već sutra ujutro s Gradskog trga u Bihaću prema Potočarima kreću i brojni motociklisti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.