open-navfaktor-logo
search
Međunarodni sajam
Oko 300 izlagača na ovogodišnjim "Danima trešnje" u Mostaru
Jubilarno 20. izdanje manifestacije "Dani trešnje", na kojemu će se predstaviti oko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regije, održat će se od 22. do 24. juna u Mostaru.
20.06.2022. u 12:22
get url
text

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa "Dani trešnje" vraćaju se na velika vrata, izjavio je za Fenu direktor Sajma Salem Bubalo.

- Posebno nas raduje činjenica da je ovogodišnji partner Sajma Vlada Crne Gore preko Ministarstva privrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvo turizma - istaknuo je Bubalo.

U okviru Sajma Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine potpisat će Sporazum o saradnji i prijateljstvu s Privrednom komorom Republike Sjeverne Makedonije.

- To je jedan jako bitan detalj gdje se na mala vrata ponovo vraćaju one relacije i kontakti koji su u proteklom periodu bili prisutni na ovim prostorima - kazao je Bubalo.

Tokom tri dana trajanja Sajma predviđena su stručna predavanja o turizmu, organskoj proizvodnji, savremenom pčelarstvu, organskim certifikatima i certifikatima za biodinamičku poljoprivredu, a posebna pažnja bit će posvećena brendu "hercegovačka trešnja" koji će na prigodnoj svečanosti dobiti najviše priznanje "Zlatnu trešnju" s medaljom.

Osvrnuvši se na 20 godina postojanja "Dana trešnja", Bubalo je istaknuo kako se u tom vremenu radilo na promociji poljoprivrede, privrede i turističkih potencijala, a značajna pažnja bila je posvećena i eko sadržajima.

- Prema povratnim informacijama koje dobijamo od učesnika Sajma, sve to itekako je imalo smisla. Mostar se na ovaj način promovira kao destinacija, a naši poljoprivrednici kapitaliziraju svoj trud i rad - ocijenio je Bubalo.

Dodao je kako je podrška poljoprivrednom sektoru itekako potrebna, posebice u današnje vrijeme poskupljenja goriva, repromaterijala i svega ostalog.

- Ljudi zbog svih tih okolnosti razmišljaju o napuštanju ove sredine, što nikako nije dobro, ali evo mi bar jednim dijelom nastojimo anulirati te neke stvari i približiti ljude jedne drugima - poručio je Bubalo.

Moto ovogodišnjeg Sajma privrede, poljoprivrede i turizma "Dani trešnje 2022" je promocija suvenira i rukotvorina, kao i zaštita starih zanata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.