Okružno javno tužilaštvo Banja Luka donijelo je u rekordno kratkom roku odluku da se neće sprovoditi istraga protiv Milorada Dodika na osnovu krivične prijave Transparency International u BiH (TI BiH).

Tužilaštvo je u Naredbi o nesprovođenju istrage zauzelo stav da prijavljeno djelo nije i krivično djelo, već da se može raditi samo o povredama Izbornog zakona, jer se radi o slobodi kandidata i političkih subjekata da na predizbornim skupovima iznose svoje političke stavove.

TI BiH je podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika jer je na javnom skupu, povodom otvaranja sjevernog krila i centralnog bloka Univerzitetskog kliničkog centra u Banjoj Luci, izjavio kako on odlučuje kome će biti povećane plate, i da ko podržava štrajk zdravstvenih radnika neće dobiti povećanje.

Dodik je na ovaj način, prema mišljenju TI BiH, učinio krivično djelo Povreda ravnopravnosti građana, jer je Strukovnom sindikatu doktora medicine RS-a uskratio i ograničio slobodu, odnosno prava čovjeka utvrđenu Ustavom, zakonom i ratifikovanim međunarodnim ugovorom. U ovom slučaju se to odnosi na pravo na zaradu, i pravo na slobodu sindikalnog organizovanja.

Tužiteljica uopće nije razmatrala spornu situaciju, niti dala obrazloženje u vezi sa samim navodima iz krivične prijave, već je odmah zaključila da stvar spada u nadležnost Centralne izborne komisije. Posebno je zanimljivo da je u obrazloženju Dodikova obraćanja na otvaranju UKC Banja Luka okarakterisano kao skup političkog subjekta ili kandidata u svrhu predizborne kampanje, te da su kandidati na političkim skupovima slobodni iznositi svoje političke stavove, iako se radi o obraćanju u funkciji predsjednika RS-a na događaju organizovanom od strane javne ustanove.

TI BiH posebno ističe da je Tužilaštvo odluku o nesprovođenju istrage protiv Milorada Dodika donijelo u rekordno kratkom roku od 20 dana, što je krajnje neobično, ako se uzme u obzir dužina rješavanja po prijavama u drugim predmetima. TI BiH je izjavio pritužbu u kojoj je posebno naglašeno kako je neprihvatljivo shvatanje tužiteljice da je svečano otvaranje bolnice politički skup u okviru predizborne kampanje, te da čak i da se radi o stranačkom skupu, to ne isključuje počinjenje krivičnog djela u smislu uskraćivanja prava i sloboda građana.