open-navfaktor-logo
search
Traži ga policija
"On je malo lud": Poznati robijaš Elvir Šabanović Moca pobjegao iz zeničkog KPZ-a
Elvir Šabanović Moca, jedan od najpoznatijih osuđenika u zeničkom Kazneno-popravnom zavodu, pobjegao je jučer iz te kazneno-popravne ustanove.
25.04.2020. u 09:10
get url
text

On je tačnije "išetao" iz zatvora jer se u posljednje vrijeme nalazio u vanjskom paviljonu, gdje se nalaze najprimjereniji osuđenici, kojima je ostalo malo vremena do izlaska i koji su uglavnom na radnoj obavezi.

Informaciju je za Faktor potvrdio direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić, koji nam je kazao da se Šabanović jučer oko 15 sati "ničim izazvan" udaljio sa "Ekonomije", gdje je radio u plastenicima.

- Mi smo ga tražili oko sat vremena na tom području i onda smo raspisali potjernicu. Ovim je samo sebi napravio štetu - kazao je Kahrić, te dodao da se ne bi iznenadio da se Šabanović sam pojavi u KPZ-u. 

Ukoliko bi to bio slučaj, kazna bi bila blaža, a ukoliko ga pronađe i dovede policija slijedi mu 20 dana samice i više nikad ne bi mogao boraviti u vanjskom paviljonu i ukida mu se uvjetna kazna.

Pojasnio je da je Šabanoviću, koji je osuđivan uglavnom zbog krađa i razbojništava, ostalo još oko šest mjeseci kazne, a svi osuđenici koji se zbog svog primjerenog ponašanja premjeste u vanjski paviljon dobiju po tri mjeseca uslovno od direktora zatvora. 

- Osuđenici koji su u vanjskom paviljonu uvijek mogu pobjeći, ali to uglavnom ne rade. Ima ih oko 100, a to su radnici Ekonomije u zatvoru, u Peharama, Begovom Hanu, radnici koji rade na održavanju grijanja, struje, bravari i radnici u društvenom restoranu - pojasnio je Kahrić. 

Šabanović je široj javnosti postao poznat nakon dokumentarne emisije "Prokleta robija" o zeničkom zatvoru u kojoj govoreći o jednom kolegi zatvoreniku govori kako "nije monstrum, nego je malo lud".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.