open-navfaktor-logo
search
Rezultati i planovi
Općina Stari Grad Sarajevo ulaže u stvaranje što ugodnijeg ambijenta za život i rad stanovništva
Općina Stari Grad Sarajevo predvođena općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem uspješno je završila još jednu poslovnu godinu koju je obilježila realizacija značajnih projekata usmjerenih u stvaranje što ugodnijeg okruženja za život i rad građana.
07.01.2022. u 15:24
get url
text

Prvi od takvih projekata u prošloj godini bio je završetak rekonstrukcije vrtića Bulbuli u maju prošle godine.
Radilo se,ističu, na projektima koji su bili neophodni lokalnoj zajednici za pružanje što boljih usluga građanima, te je prošle godine otvoren prvi punkt Hitne pomoći u Starom Gradu, kao i prvi Restoran Dobre volje, Udruženja Pomozi.ba kojima je Općina dodijelila prostorije.

U prošloj godini povećana su sredstva za pomoć mladima i ugroženim kategorijama za samozapošljavanje i pokretanje vlastitih biznisa kojima.je za te namjene dodijeljeno 65 hiljada KM.

U 2022. godini Općina Stari Grad planira izgradnju još jedne zgrade za smještaj djece bez roditelja i socijalno ugroženih porodica.
To je četvrti objekat koju će Općina sagraditi za najugroženije kategorije stanovništva.

Istaknuto je i da će, čim se steknu vremenski uvjeti, se nastaviti obnova i uređenje Trga oslobođenja-Alija Izetbegović.

Naveli su da se nastavlja izgradnja Muzeja Mersad Berber koji će se nalaziti u ulici Zelenih beretki u prostoru koji je Općina ustupila za potrebe muzeja. Izgradnjom ovog muzeja djela Mersada Berberaće poput brojnih muzejskih, galerijskih i privatnih kolekvija širom svijeta, konačno imati svoje mjesto i u Sarajevu.

Centralni objekt Osnovne škole Edhem Mulabdić sagrađen prije više od 130 godina, u 2022 godini dobit će novu fasadu i prozore čime će se izvršiti utopljavanje objekata.

Na inicijativu Općine Stari Grad pokreće se projekat uvođenja javne rasvjete u tunelu Vratnika koji se nalazi na ulazu u Sarajevo.
Kako je istaknuto iz Općine u Budžetu za 2022 godinu 140.000 KM bit će utrošeno za sanaciju stabenih objekata socijalno ugroženih građana.

Načelnik Hadžibajrić j,e govoreći o budžetima i stabilnosti istih, kazao kako se zemljište ne treba prodavati, već sačuvati. 
- Samo kada je opravdano, a vrlo malo je takvih slučajeva - kazao je Hadžibajrić.

Istakao je kako nisu imali puno pomoći od Kantona Sarajevo, i da su radili poslove za koje nisu nadležni, napominjući koliko se radilo na obnovama škola, njih sedam kao i sportskih sala koje su rušili i pravili iz temelja.

{$galerijaFotografija}

- Ovo je maćehinski odnos viših nivoa vlasti - kazao je Hadžibajrić navodeći kako je možda on razlog za to.

Hadžibajrić je kazao da bi bio sretan da 2022. bude kao 2021. godina.

Istakao je da se on bazira na infrastrukturne projekte što je, prema njegovim riječima,  prilično zapušteno u KS.

0J4A1223.JPG
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.